Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-26 17:07:00

Megtévesztés? – Elmeszelte a Fidesz-KDNP-t a Kúria

A Momentum Mozgalom panaszolta be a Fidesz-KDNP megtévesztő aláírásgyűjtését – írja a HVG. A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy a választási bizottság semmi kivetnivalót nem talált ebben korábban.

Bepanaszolta a Momentum Mozgalom a Fidesz-KDNP-t, mert a fővárosi Kálvin téren úgy gyűjtöttek az aktivistái támogatói aláírásokat április 8-án, hogy az embereknek azt állították, azok még a pártszövetség EP-választási indulásához szükségesek, így a Momentum szerint megtévesztették az embereket.

A kérdésben döntött a Nemzeti Választási Bizottság, mégpedig azt, hogy átpasszolta az ügyet a Fővárosi Választási Bizottsághoz, utóbbi pedig mindent rendben talált: a rendelkezésre álló videofelvétel alapján az aláírásgyűjtés nem volt jogsértő, a tájékoztatás pedig nem volt megtévesztő.

A Momentum fellebbezett, amit az NVB elutasított, végül a Kúria felülvizsgálata kimondta, hogy ez az elutasítás téves érvelésen alapult, "A választópolgárok az elhangzott tájékoztatás ellenére aláírásukkal valójában nem a Fidesz-KDNP jelöltállítását támogatták, ebből adódóan megállapítható, hogy a jelölő szervezet nevében eljáró személyek olyan tevékenységet folytattak, amely a választópolgárok megtévesztésére alkalmas volt".

atv.hu/hvg.hu

Ajánlom

További belföldi híreink