Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-25 08:31:00

Patkányügy: Tarlós visszavágott a zuglói polgármesternek

A főpolgármester szerint több ugyan a patkány Budapesten annál, mint amit elfogadható állapotnak lehetne nevezni, de csökken az észlelések száma. Karácsony Gergely pedig a parkolási botrány miatt beszél szerinte a patkányokról.

Visszavágott Tarlós István Karácsony Gergelynek Start című adásunkban. A zuglói polgármester tegnap este az Egyenes Beszédben azt mondta, hogy Tarlós nem mond igazgat patkányügyben, mert az irtást végző cég máig nem kapta meg a plusz 647 millió forintot - amelyről beszélt Tarlós - és ezért nem is végeztek rendkívüli patkányirtást.

Tarlós István ma reggel azt mondta, hogy a patkánytéma azért került ennyire előtérbe, mert Karácsony Gergely el akarja terelni a figyelmet a saját kerülete parkolási botrányáról. „Polgármester úr minden héten egyszer bejelenti, hogy hazudok, pedig ő minden héten mást mond a zuglói parkolás ügyében”- fogalmazott a főpolgármester, aki ugyan elismerte, hogy több a patkány annál, mint amit elfogadható állapotnak lehetne nevezni, de szerinte mostanra már csökkentek a patkányészlelések és erről egy grafikont is bemutatott. Tarlós kijelentette: közegészségügyi járványveszéllyel nem kell számolni.

Tarlós István butaságnak nevezte, hogy Budapest valaha is patkánymentes lett volna. "Nagyváros patkány nélkül nem létezik, Budapest az életben nem volt patkánymentes, és nem is lesz" a nagy alagút- és a csatornahálózat, a pályaudvarok és az illegális szemétlerakó helyek miatt - jelentette ki a főpolgármester.

Tarlós István azt mondta: a patkányirtásért felelős cég kiválasztásáról nyilvános pályázaton döntöttek, a nyertes cég 23 százalékkal olcsóbb ajánlatot tett, mint a másik. A cégnek tavaly nyár óta van szerződése, ennek alapján kapja a pénzt, és az alaptevékenységet folyamatosan végzi.

Ahogy beszámoltunk róla, tavaly decemberben döntött a főváros a rendkívüli patkányirtásról, amiről múlt héten a Budapestinfón Tarlós István is beszélt. „A fővárosi közgyűlés 2018 december 12-i ülésén döntésével bruttó 647 millió 700 ezer forint többletösszeget biztosított a fokozott patkányirtás elvégzésére. A vállalkozó a feladatot olyan hatékonysággal tudta végrehajtani, hogy ez az 1400-as szám jelenleg 350-re csökkent" - mondta a főpolgármester.
A patkányirtást nyár óta végző cég vezetője viszont azt mondja, a közgyűlés decemberi döntése óta egy forintot sem kaptak. „A Nemzeti Népegészségügyi Központ és közöttünk elkészült program alapján elkészítették a szerződéstervezetet, de a szerződés aláírásra nem került és semmilyen plusz forráshoz nem jutott ilyen formán a konzorcium”- nyilatkozta Reisinger Mátyás, az RNBH Konzorcium ügyvezetője.
Így a rendkívüli irtást sem kezdték meg, pedig az országos tisztifőorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy „jelenleg a fertőzöttség mértéke jelentősen meghaladja az elvárt mentes állapot mértékét.”
A többletösszeg biztosításáról rendkívüli közbeszerzési bizottsági ülésen döntöttek, vagyis csak döntöttek volna, az ügy ugyanis napirendre sem került. A fővárosi Fidesz és az ellenzék egymásra mutogat. „Nagy kérdés az, hogy a fideszes bizottsági tagok miért nem érezték azt, hogy ez a döntés vállalható és miért nem jelentek meg ma megfelelő számban a testületi ülésen. A főváros nyilvánvalóan nem mond igazat ebben az ügyben" - nyilatkozta Karácsony Gergely, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje. A fideszesek ugyanakkor azzal vádolták Karácsonyt, hogy ritkán jár bizottsági ülésekre és, hogy ő vette rá a képviselőtársait, hogy a szerződésmódosítást napirendre se vegyék.
Az egy év alatt 600-900 utódot világra hozó patkánypárok jövő keddig biztosan fellélegezhetnek, akkor ül majd ismét össze a fővárosi közbeszerzési bizottság.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink