Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-25 06:00:00

Srí Lanka-i terrortámadások: ezt tudjuk az elkövetőkről

Az elkövetők közül sokan éltek vagy tanultak külföldön. Az öngyilkos merénylők csoportjának többsége a középosztályból származik, pénzügyileg függetlenek. A támadók között egy testvérpárt is van.

Srí Lanka-i terrortámadások: ezt tudjuk az elkövetőkről

359-re emelkedett a Srí Lanka-i templomok és szállodák elleni robbantásos merényletek halottainak száma, a sebesültek száma pedig meghaladta az ötszázat. A húsvétvasárnap elkövetett terrortámadások elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett a szócsövének számító Aamák nevű hírügynökségen keresztül. A szervezet egy videófelvételt is közzétett, amelyen elvileg a támadók vezetője látható, akit hét ember vesz körül, arcuk viszont el van takarva. Az Iszlám Állam gyakran jelentkezik olyan terrortámadások elkövetőjeként, amelyekhez nincs köze, így akarják fenntartani a szervezet jelentőségét. A helyi hatóságok viszont a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat kevésbé ismert terrorszervezetet látják a robbantások mögött, ám nem zárják ki, hogy a helyi csoport kapcsolatban áll külföldi terroristákkal.

Szerdára virradóra újabb 18 gyanúsítottat fogtak el, így már 58-an vannak őrizetben a merényletek miatt. A Srí Lanka-i hadsereg vezérkari főnöke szerint a támadást 7-8 éven keresztül készítették elő. A támadásban kilenc öngyilkos merénylő vett részt, volt köztük egy nő is, nyolcat sikerült közülük már azonosítani.

A Daily Mail fotókat közölt a Srí Lanka-i merénylet két feltételezett elkövetőjéről. Azt írják, Inshaf és Ilham IBrahim testvérek, tehetős családból származnak, és vélhetően a Shangri-La és a Cinnamon Grandnál történt robbantásokhoz lehet közük.

Nemzetközi kapcsolatok

A The Guardian szerint az egyik öngyilkos merénylő korábban az Egyesült Királyságban és Ausztráliában tanult. Ruwan Wijewardene sajtótájékoztatóján arról beszélt, a támadó mielőtt letelepedett volna Srí Lankán, az Egyesült Királyságban tanult, majd posztgraduális tanulmányait Ausztráliában végezte el.

A miniszter megerősítette azt is, hogy sok elkövetőnek van nemzetközi kapcsolata, külföldön élt vagy tanult.
„Az öngyilkos merénylők csoportjának többsége jól képzett, a középosztályból származik, pénzügyileg függetlenek és családi hátterük is stabil. Ez aggasztó tényező” – fogalmazott a miniszter, majd hozzátette azt is: a merénylők nagy része rendelkezik diplomával, jól képzett szakemberek.

A Daily Mail arról ír, az öngyilkos merénylők között egy testvérpár is volt, mindketten húszas éveik végén jártak. lham Ibrahim indította el az első bombát, testvére, Inshaf pedig a colombói Cinamon Grand Hotelben történt robbantásért felelős. A portál szerint édesapjuk egy gazdag fűszerkereskedő, aki a mecset megbízottjaként is dolgozott. Az egyik testvér hamis személyazonossággal jelentkezett be a szállodába, míg a másik valódi címet adott meg, így találták meg családi házukat, Colombo külterületén. Egyelőre nem ismert, a testvérpár szülei hol tartózkodnak, viszont rendőrségi források szerint az egyik férfi felesége otthonukban felrobbantotta magát és két gyermeküket.

Rajtuk kívül egy iszlamista youtubert azonosítottak, Zahran Hashim állhat az egyik robbantás mögött.

Figyelmeztettek a támadásra

A rendőrfőkapitány-helyettes április 11-i tájékoztatójában már figyelmeztetett, hogy egy helyi iszlamista csoport katolikus templomok és India Srí Lanka-i nagykövetségének megtámadására készül. A jelentésben több olyan gyanúsított neve szerepelt, aki az új-zélandi Christchurch mecsetjei elleni támadást követően más vallások ellen uszított. A két mecsetben összesen ötven muzulmánt ölt meg márciusban egy szélsőséges ausztrál férfi.
 
A christchurchi mészárlás után egyébként bosszúval fenyegetőzött az Iszlám Állam, legalábbis az új-zélandi nyomozók a terrorcsoport egyik szóvivőjének tulajdonítják azt a negyvennégy perces hangfelvételt, amelyen a figyelmeztetés elhangzik.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink