Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-23 17:49:00

Orbán miért Trócsányit tette a fideszes EP-lista élére?

Miért a szimpátiaversenyben hátul kullogó Trócsányi Lászlót tette Orbán Viktor a Fidesz-KDNP európai parlamenti listájának az első helyére? A válasz: mert az igazságügy-miniszter lesz Magyarország uniós biztos jelöltje is Navracsics Tibor után.

Orbán miért Trócsányit tette a fideszes EP-lista élére?

Már két közvélemény-kutatás is készült arról, hogy melyik párt EP-választási listavezetőjével szimpatizálnak leginkább az emberek. És pont a pártok versenyében egyébként toronymagasan vezető Fidesz-KDNP listavezetője, Trócsányi László szorul le a dobogóról, sőt, a legutóbbi, IDEA Intézet-felmérés szerint a szimpátiaversenyben a kis pártok listavezetői is megelőzik, az igazságügyminiszter csak az utolsó helyre került:

Dobrev Klára (DK) 5 pontos,
Cseh Katalin (Momentum) 4,1 pontos,
Tóth Bertalan (MSZP) 4 pontos,
 Vágó Gábor (LMP) 3,6 pontos, és
Gyöngyösi Márton (Jobbik) 3,2 pontos eredménye után ő csak 2,5 pontot szerzett.
 
S hogy miért tette meg Orbán Viktor az igazságügyminiszterét EP-listavezetőnek, akinek a neve láttán reményeik szerint május 26-án a választók behúzzák majd a szavazólapokon az x-et? Egyrészt, mert ott lesz a Fidesz-logó, másrészt Orbán Viktor nagyon erős személyes bevándorlás-ellenes kampányt folytat. Azaz, akik oda szavaznak, a Fidesz-KDNP logó és elsősorban a miniszterelnök miatt teszik ezt, minden bizonnyal.

Trócsányi László pedig azért lett listavezető, mert Orbán Viktor őt jelöli Magyarország uniós biztosának Navracsics Tibor mostani biztos helyére. A május 26-ai európai parlamenti választásokkal ugyanis az Európai Bizottság (EB) 5 éves mandátuma is lejár, és az EB biztosainak a megbízatása is megszűnik. Trócsányi László - aki jogtudós, alkotmánybíró volt és a nagytekintélyű uniós intézménynek, a Velencei Bizottság a tagja is - sok bírálatot kapott a szívügyének tekintett Közigazgatási Felsőbíróság általa kidolgozott és benyújtott törvényjavaslata miatt. Igaz, hogy azt a Velencei bizottság ajánlásait figyelembe véve azóta már módosította is a parlament, még a törvény hatályba lépése előtt.

Orbánék reményei szerint azonban sokat nyomhat a latba, nagyban erősítheti majd Trócsányi László legitimációját a brüsszeli biztosi meghallgatásán a sok szavazat, amit május 26-án az általa vezetett Fidesz-KDNP listára az emberek leadnak.

Navracsics Tiborról, amikor 2014.  októberében, mint magyar uniós biztos-jelöltet Brüsszelben meghallgatták, az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottságában kimondták a verdiktet: alkalmas EU-biztosnak. Viszont a testület azt nem támogatta, hogy a kultúra, az oktatásügy, az ifjúságpolitika és az uniós polgárság portfólióját kapja meg a Juncker vezette Európai Bizottságban. Végül Juncker bizottsági elnök mégis az ifjúsági, oktatási, kulturális biztosi posztot adta neki.
 
Kovács László MSZP-s politikus, volt külügyminiszter 2004-ben a neki szánt energetikai portfólió helyett más portfóliót kapott Barroso akkori bizottsági elnöktől: végül 2004–2009 között az adó- és vámügyekért felelős magyar biztos lett.

Ajánlom

További belföldi híreink