Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-23 06:20:00

Lejár a határidő: az egyik párt saját kopaszokkal viszi az aláírásokat az NVI-hez

Ma délutánig kell leadniuk a pártoknak az európai parlamenti választási induláshoz szükséges ajánlásokat. A parlamenti pártok, a Momentum és a Mi Hazánk Mozgalom már leadta a 20 ezernél is több aláírást, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig ezt ma fogja megtenni.

Az elmúlt héten egymásnak adták a kilincset a pártok a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai épületénél. Ott kell ugyanis leadnia a pártoknak a legalább 20 ezer érvényes aláírást tartalmazó ajánlóívet. Ez a feltétele annak, hogy indulhassanak a május végi európai parlamenti választáson. A parlamenti pártok, a Momentum és a Mi Hazánk Mozgalom is időben leadta az íveket. 

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt kedden látogat el a Nemzeti Választási Irodához.

„Körülbelül 30 ezer jött nekünk mostanáig össze. El kell, hogy mondjam, hogy a nagy része Felcsúton, illetve Komáromban a folyóparton a kajakosok aláírásait sikerült begyűjtenünk" - mondta Kovács Gergely elnök.

A párt saját kopaszokkal viszi majd a választási irodához az íveket, hogy azokat biztosan le tudják adni. Programjuk egyik alapköve, hogy a kivándorlás ütemét lassítsák.

„Mindenképp szeretnénk csökkenteni a külföldi béreket, hogy emiatt itthon maradjanak az emberek. Ugyanígy megoldást kínálnánk az orvos elvándorlás problémájára: köteleznénk minden kivándorló orvost, hogy a betegeiket is vigyék magukkal, és akkor így kisebb baj lenne belőle" - folytatta Kovács. 

A külföldön élő, Európai Unió területén kívüli lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok ezúttal is levélben szavazhatnak.

Ehhez azonban május 2-ig kell regisztráltatniuk magukat. A leveleket azonban csak akkor kezdik kipostázni, ha már hivatalossá vált a választáson induló pártok listája.

„Amikor ez a döntés jogerőre emelkedik, akkor áll össze a szavazólap, tehát, hogy kik fognak pontosan szerepelni a szavazólapon. Mikor ez megtörténik, akkor a Nemzeti Választási Iroda ki tudja kézbesíttetni a szavazási csomagokat a külföldön élő magyar választópolgároknak" - nyilatkozta Gáva Krisztián, az NVI elnökhelyettese. A postázás így május elején kezdődhet. 

Fontos tudni, hogy a Magyarországon élő, érvényes magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok is szavazhatnak levélben, ehhez nekik is május 2-ig kell regisztrálniuk. A Magyarországon élő uniós állampolgárok május 10-ig regisztrálhatnak, ha itt akarnak szavazni, valamely magyar listára. Május 17-ig pedig azok regisztrálhatnak, akik valamelyik külképviseleten akarnak voksolni. Aki viszont nem a lakóhelyén akar szavazni,, annak a szavazás hetén, szerdán 16 óráig kell ezt jeleznie. Korábban ez a határidő péntek volt.

Május 26-án, a szavazás napján várhatóan este 11-től lesznek előzetes eredmények. Az olaszországi urnazárásig, ami este 11-kor lesz, nem lehet majd adatokat közölni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink