Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-19 19:04:00

Fordulat: mégsem fordul bírósághoz, inkább tárgyalna a sztrájkbizottság

Mégsem fordul bírósághoz a közszolgálati sztrájkbizottság – legalábbis egyelőre. A szerdai ülésen ugyanis elálltak ettől az ötlettől, helyette egyeztetni hívják a kormány képviselőit. Földiák András, az OKSZ ügyvivője szerint azonban a pereskedés nem került le végleg a napirendről.

Fordulat: mégsem fordul bírósághoz, inkább tárgyalna a sztrájkbizottság

Nem várt fordulat állt be pár nap leforgása alatt az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság (OKSZ) és a kormány „kapcsolatában”. Múlt héten az OKSZ – miután többszöri kérésükre sem jelölte ki a kormány számukra a tárgyalópartnert – azt közölte: ha a kormány továbbra sem tesz eleget a kötelezettségének, bírósághoz fordulnak. Két napja Földiák András még azt nyilatkozta az atv.hu-nak, hogy várhatóan tíz napon belül benyújtják a keresetet. Ám a sztrájkbizottság szerdai ülésén úgy döntött, hogy az OKSZ – egyelőre – eláll a kereset beadásától, és „újabb esélyt” ad a kormánynak – nyilatkozta az atv.hu-nak ugyancsak Földiák András, a sztrájkbizottság ügyvivője.

Mint mondta, korábban két államtitkár négy helyettes államtitkárt jelölt meg ágazati tárgyalópartnerként, akiknek ezúttal levelet küldenek, és együttes tárgyalásra invitálják őket, várhatóan május első napjaiban, kiegészítve a kormány (reményeik szerint megnevezendő) képviselőjével. Az OKSZ visszalépése mögött az állhat, hogy attól tartanak: a bíróság adott esetben úgy értelmezheti, hogy a négy helyettes államtitkár megnevezésével a kormány eleget tett törvényi kötelezettségének, holott (Földiák szerint) maguk a helyettes államtitkárok sem tartják illetékesnek magukat a kormány általános képviseletére a sztrájkbizottsággal szemben.

Bár az OKSZ egyik korábbi leveléből  az derült ki, hogy a sztrájkbizottság több tagszervezete meghívást kapott különböző minisztériumi egyeztetésekre, Földiák ismét leszögezte: csak egységesen hajlandóak tárgyalni, és „nem hagyják magukat megosztani”.

A közszolgálati képviselő abban bízik, hogy megoldás születik a közszolgálatban dolgozók problémáira, még ha a kabinet nem is rájuk fogja elismerni, hogy az előrelépés a szakszervezetek nyomására történik. Szerinte ugyanis a kormánynál megfigyelhető, hogy olykor ugyan enged a dolgozói követeléseknek, azonban „koncepcionálisan elkerüli”, hogy a szakszervezetekre hivatkozzon. Ha a jelenlegi meghívásukra sem reagál a kormány, vagy nem úgy, ahogyan azt szeretnék, akkor viszont még mindig benne van a pakliban, hogy bírósághoz fordulnak.

Ajánlom

További belföldi híreink