Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-18 20:16:00

Karácsony: a zuglói Fidesz-frakció kézigránáttal jött a testületi ülésre

Hozzá akarták hajítani a kézigránátot, csak felrobbant a kezükben – így írta le a főpolgármester-jelölt azt, ami a zuglói rendkívüli testületi ülésen történt.

Több javaslat is készült a csütörtök délelőtti rendkívüli testületi ülésre Zuglóban a parkolási rendszer megjavítására, végül azonban nem lett semmi az egészből, mert a képviselő-testületnek még a napirendet sem sikerült elfogadni.

„A zuglói Fidesz-frakció egy kézigránáttal jött be a testületi ülésre, amit hozzám akartak hajítani, csak felrobbant a kezükben” – így tudja leírni Karácsony Gergely azt, amit ma történt a zuglói testületi ülésen. A főpolgármester-jelölt szerint van mit javítani a zuglói parkolási rendszeren, de az nem veszteséges.

Nem sikerült megszavazniuk a napirendet, ami azt jelenti: nincs vizsgálóbizottság, nem indítják el a másfél bérlakás-építési programot, amire uniós pályázati forrást találtak és az óvodapedagógusok nem kapnak bérkiegészítést. Mint mondta, kicsit olyan a hangulat, mint a XV. kerületben, ahol a Fidesz abban érdekelt, hogy a kerület ne működjön, hiszen, ha az működik, az nem számukra siker.

Dugódíj

Tarlós István főpolgármester szerint nem lehet népszavazást kezdeményezni a dugódíjról, mert erről már az Európai Unióval kötött megállapodás rendelkezik.

„Tarlósnak 9 éve lett volna arra, hogy Budapestet valamilyen vízió szerint vezesse, akkor lenne véleménye arról, hogy kell-e behajtási díjat szedni egy városban” – reagált a főpolgármesterre Karácsony.

Zugló polgármestere zöld Budapestet szeretne, szerinte el kell érni azt, hogy kevesebb autó legyen a fővárosban, ezért kell fejleszteni a közösségi közlekedést. Harmadára csökkentené az éves bérlet árát Budapesten, és bevezetné, hogy napi 100 forintért lehessen utazni.

Programjában az szerepel, hogy először P+R parkolókat hozna létre, és stockholmi mintára a dugódíjat ideiglenes időre vezetné be, végül pedig népszavazáson kérdezné meg az embereket arról, hogy a behajtási díj maradjon-e később is.

Liget-projekt

A Liget-projekttel kapcsolatban arról beszélt Karácsony, hogy a Városliget építési szabályzatot a Fővárosi Közgyűlés alkotja meg, ha a közgyűlés azt mondja, nem akarnak múzeumokat a Városligetbe, akkor nem lesznek – jelentette ki.

„A demokráciának egy új korszakához ért a legtöbb európai nagyváros, ami azt jelenti, hogy vannak választott képviselők, de van közvetlen részvétel is. Például a költségvetés egy részéről dönthetnek a városlakók” – mondta a polgármester. A legfontosabb alapelve, hogy Budapesten arra a költik a pénzt, ami a budapestieknek a legfontosabb.

Előválasztás

Több hónapos előkészület után az aHang kampányplatform megnyitotta a jelentkezést a budapesti főpolgármesteri előválasztásra.

Puzsér Róberttel reméli, hogy tud még beszélni a kialakult helyzetről. „Én is arra törekszem, hogy legyen a mostaninál is szélesebb ellenzéki körű ellenzéki együttműködés Budapesten” – szögezte le. Hozzátette: azokkal a pártokkal tudnak a továbbiakban is tárgyalni, akik elfogadják azt, hogy a jövőben egy főpolgármester-jelölt lehet.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink