Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-14 08:50:00

Így képzelték a jövőt: 50 éves időkapszulát nyitottak ki a Gyermekvasútnál

50 évvel ezelőtt, 1969 tavaszán budapesti úttörővasutasok jó alaposan becsomagoltak egy dobozt, és befalazták a Hűvösvölgyi állomás sporttelepének falába. Az időkapszulát nagy érdeklődés mellett most bontották ki. Az üzenetek között találtak egy kedves levelet is. Írója azt feltételezte a hatvanas évek végén, hogy 2019-ben már nem lesz feleltetés az iskolákban.

Kivételesen élőzene üdvözölte a Gyermekvasút utasait a Széchenyi-hegyen. 71. születésnapját ünnepelte a kisvasút. Csillogott, villogott a kis gőzmozdony. Majdnem 80 éves, de még mindig jól tartja magát.

"Budapesten a Mávag gyárban gyártották, 1942-ben, Marosvásárhelyen kezdett el szolgálni, a marosvásárhelyi kisvasúton, utána az Alföldre került, Békéscsaba környékén és még sok helyen járt, és végül most is a Gyermekvasúton közlekedik, általában minden hétvégén, szombaton és vasárnap." - mesélte Híradónknak Csanádi Sándor, a Gyermekvasút fűtőházfőnök.

Az ünnepre tekintettel különleges vagonokból állították össze a különvonatot. A kifényesített, narancsvörös dízel mozdony mögé került a télen felújított szalonkocsi, majd az ugyancsak nemrég rendbe hozott kilátó kocsik.

A nap fénypontja azonban az a pillanat volt, amikor kibontottak egy 50 évvel ezelőtt befalazott időkapszulát. Nagy Péter a hatvanas évek második felében dolgozott az akkor még Úttörővasútnál.

"Külön üzenő nem voltam, de én is akkor tagja voltam annak a vasútnak, aminek az akkori névsora benne van ebben az időkapszulában." - mondta Nagy Péter az ATV Híradónak.

Bár Gertler Viktor filmje jó 10 évvel hamarabb készült, a 60-as évek világa még sokban emlékeztetett arra a korra.

Az időkapszula sok-sok levelet, üzenetet, jókívánságot megőrzött, köztük egy jó szándékú feltételezést is. Az egyik diák-vasutas azt remélte 1969-ben, hogy 50 évvel később, vagyis most, már nem lesz feleltetés az iskolákban.

A mostani Gyermekvasút 4-5-6. osztályos kortól vesz fel gyerekeket. Egy évben kétszer indít tanfolyamot számukra. A leendő gyermekvasutasoktól elvárás a 4-es iskolai átlag és a jó kondíció.

Az élmény láthatóan a kisebbeket is elvarázsolja. Tízből egy kisvasutas felnőtt korában közlekedési szakterületen helyezkedik el.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink