Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-10 20:46:00

Ezrével tűnnek el az emberek - mi folyik a közigazgatásban?

2500 dolgozó mondott fel egy hónap alatt a közigazgatásban - a szakszervezet szerint van olyan hivatal, ahol egy szakterületen 14-ből 10 dolgozó távozott. Az ellenzék szerint lépni kell, és vissza kell vonni az általuk csak közrabszolga törvénynek hívott jogszabályt. A Miniszterelnökség Híradónk kérdésére azt közölte, hogy felmondások nem okoznak majd gondot az ügyintézésben. Céljuk a kisebb bürokrácia, kevesebb, de anyagilag jobban megbecsült kormánytisztviselővel.

 

 

A központi és területi közigazgatásban összesen 2500-an kérték felmentésüket. A közszolgálati törvény márciusi életbe lépése óta a kormányhivatali dolgozók a megemelkedett munkaterhekre, és a kevesebb fizetésre panaszkodnak. A felmondásokkal pedig a helyzet még rosszabb lehet számukra, ugyanis a szabályok szerint, ha egy adott ügyben 60 napon belül nem hoznak határozatot, akkor az adott dolgozónak 10 ezer forint büntetést kell fizetnie.

A szakszervezet szerint egyszerűen képtelenség lesz tartani a határidőket az egyre kevesebb dolgozóval, hiszen van olyan hivatal, ahol egyik pillanatról a másikra 14-ről 4 főre csökkent az egyik szakterületen dolgozó kollégák száma.

 „A szakmai területeken marad-e egyáltalán olyan ügyintéző, aki az ügyfeleknek, az ellátottaknak az ügyeivel tud foglalkozni, hallottunk arról, hogy gyámhivatalok kiürültek, hogy szociális területen alig maradt ügyintéző, hogy a kormányablakból elmentek az emberek" - mondta Boros Péterné, az MKKSZ elnöke.

Az MSZP szerint, ha nem változik a helyzet, néhány hónap múlva teljesen összeomolhat a kormányhivatali rendszer.

 „Januárban, az év elején azzal kezdtük, hogy a nyugdíjakat nem kapták meg időben, emlékezzünk arra, hogy volt egy hónap, amikor a családi pótlékot nem kapták meg időben, ez szerintem rendszerszintűvé fog válni" - nyilatkozta Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője.

A DK EP-listavezetője tapasztalatból mondja, hogy mekkora megterhelés, ha egy köztisztviselő tisztességesen látja el a feladatát.

 „A köztisztviselőket ilyen módon röghöz kötni, ilyen módon meggátolni azt, hogy a napi normális életüket élhessék, hát nem tudnak elmenni a gyerekért az óvodába vagy az iskolába, csökkentették a szabadságukat, hát egész egyszerűen embertelen körülmények alakultak ki" - fogalmazott Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője.

„A közszolgálati rabszolgatörvénynek a legfontosabb üzenete, hogy ezek az emberek gyakorlatilag katonaként, parancsvégrehajtóként kell, hogy funkcionáljanak, és kell, hogy kiszolgálják a fideszes állampártot" - mondta Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese.

A Párbeszéd szerint meg kell emelni a közszolgálati illetményalapot, vissza kell adni az elvett szabadságokat és csökkenteni a munkaidőt, különben teljesen kiüresedik majd az ágazat.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink