Itthon

Orbán nem kapott meghívót Salvinitől

Nézze itt élőben
április. 4. csütörtök 15:20

Trump-Orbán-találkozó?
április. 4. csütörtök 12:13

Az amerikai-magyar védelmi megállapodásra vonatkozó kérdésünkre, hogy ma Washingtonban aláírja-e Szijjártó Péter és amerikai kollégája, Gulyás Gergely úgy reagál, tudomása szerint a megegyezés megtörtént, Szijjártó Péter pedig Washingtonban tartózkodik, így ha találnak rá alkalmat,  lehetséges, hogy alá is írják azt.

Munkatársunk kérdésére, miszerint David Cornstein amerikai nagykövet azt mondta az Inforádióban két hete, hogy ha szentesítik a megállapodást, ő elsétal a Fehér Házba a "barátjához" Trump elnökhöz és javasolja neki, hogy hozzanak létre egy találkozót Orbán Viktorral, a Trump-Orbán-találkozót a miniszter elmondta: örökzöld téma ez a sajtóban, de a szimbolikus jelentőségén túl nem kezelik prioritásként ezt. Hozzátette: Cornstein nagykövet nagyon sokat tett azért, hogy az amerikai kapcsolatokat újra barátinak lehessen nevezni. Gulyás azt is elmondta, vannak évfordulók idén, például a rendszerváltás 30 éves, Bush elnök is itt járt akkor, és örülnének neki, ha vendégül láthatnák az amerikai elnököt, vagy ha ők látnák vendégül a magyar miniszterelnököt, de semmilyen konkrét diplomáciai tárgyalások nincsenek erről.

A DK és a Jobbik
április. 4. csütörtök 12:10

A Gyurcsány Ferenc által felvetett közös ellenzéki delegáltakkal kapcsolatban az volt a miniszter véleménye, hogy jogilag akkor lehet szó közös delegáltról az EP-választás szavazatainak ellenőrzésére, ha közös lista van. Úgy véli, nem biztos, hogy időben messze lesz például egy közös DK-Jobbik lista, ennek ellenére nincs akadálya, hogy közösen leüljenek majd az asztalhoz a szavazatokat számolni és annak sincs akadálya, hogy „egy DK-s a Jobbikot képviselje”. Gulyás hozzátette: ez annak a beismerése lenne, hogy olyan szinten vannak az ellenzéki pártok, hogy nem képesek delegáltakat küldeni tízezer szavazóhelységbe.

Konkrétumok a gazdáknak
április. 4. csütörtök 12:02

Munkatársunk kérdésére, hogy milyen konkrétumokat tud mondani, amivel az aszály sújtotta gazdákat a kormány támogatja, Gulyás elismételte, hogy a vízhasznosítási idényt meghosszabbították, ami már március közepétől tart és szeptember helyett október 31-ig terjesztették ki, így a gazdálkodókra kisebb mértékű díjfizetés hárul majd. Ez alatt az időszak alatt ugyanis kedvezményesebben juthatnak öntözővízhez- magyarázta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint pillanatnyilag ezt tudja a kormány tenni, ugyanis az öntözőrendszerek kiépítése akkor sem lenne kész idén, ha az összes költségvetési forrást erre fordítanák. Ennek ellenére, reméli, hogy a nyárra az ehhez szükséges módosításokat el fogják tudni fogadtatni, tervben van az engedélyeztetések egyszerűsítése és lehet, hogy a kormány is fog adni támogatást, bár erről még nem született döntés.

Nyílt társadalom és Weber
április. 4. csütörtök 11:55

A felvetésre, hogy Weberék, a CDU és a CSU már tartottak is egy nagygyűlést, ahol ismertették Európa programjukat, melynek első pontja, hogy támogatják a nyílt társadalmat és a liberális demokráciát, azt mondta Gulyás: tiszteletben tartják más pártok véleményét. A "nyílt társadalom" kifejezésről tudjuk, kihez lehet köt - utalt munkatársunk Soros Györgyre. Erre a miniszter úgy válaszol: "vélhetően a CDU vagy legalábbis a CSU onnan is remél még némi támogatást ahhoz, hogy Manfred Weber legyen a Bizottság elnöke". 

Weber tűnik a legjobbnak
április. 4. csütörtök 11:51

A kérdésre, hogy Gulyás ezt miből gondolja, úgy válaszolt: "objektív információk állnak a rendelkezésemre". 

Munkatársunk azt is megkérdezte, továbbra is Weber jelöltségét támogatja-e a Fidesz és Orbán Viktor. Erre a miniszter úgy válaszolt: az álláspontjuk továbbra is az, mint korábban, miszerint a jó az kevesebb mint a jobb, és a legjobb jelöltnek most még mindig Manfred Weber tűnik.

Weber sok mindent mondott már és annak az ellenkezőjét is
április. 4. csütörtök 11:48

Arra, hogy jól értettük-e, hogy a kormányinfó elején "szórakoztatóipari összejövetelnek" nevezte az Európai Néppárt március 20-a politikai gyűlését, amin a Fidesz tagságát felfüggesztették, Gulyás Gergely mosolyogva igennel válaszol. Mint mondja, próbálnak mindent optimistán és "kellő humorérzékkel felfogni". Az, hogy az EP-választás előtt egy európai pártcsalád azzal próbálja meg magát lábon lőni - "hogy ne egy más testrészt említsek" -, hogy a legerősebb tagszervezetét, a Fideszt ki tudja-e zárni, "mit tegyen vele". Ez az egész vita káros volt, lehet, hogy a tragikomikus még jobb megfogalmazás, "mi jól éreztük magunkat" - mondja Gulyás Gergely. 

Az ATV munkatársának a Manfred Weberre vonatkozó kérdésére, hogy a néppárti csúcsjelölt azt mondta, hogy ha csak a Fidesz voksokon múlik majd, akkor ő inkább európai bizottsági elnök sem akar lenni, azt mondta: Manfred Weber sok mindent mondott már és annak az ellenkezőjét is, nem lenne elegáns, ha én ennek az ügynek a folyományairól is beszélnék. "Manfred Weber bármilyen szavazatot elfogad, hogy az Európai Bizottság elnöke legyen, erről biztosíthatom" - teszi hozzá Gulyás Gergely. Így azt sem kell készpénznek venni, hogy a Néppárt frakcióvezetője nem akarna bizottsági elnök lenni. 

Orbán sem kapott meghívást Salviniéktől?
április. 4. csütörtök 11:46
Orbán Viktor kapott meghívást Salvini hétfői milánói gyűlésére, ahol a Népek és Nemzetek új szövetséget szeretné létrehozni  ? - kérdeztük a minisztert. 
Nem tudok róla - válaszolja az ATV kérdésére Gulyás Gergely. Arra, hogy ezt nem tartja-e furcsának - azok után, hogy az elmúlt két hétben az ő államtitkára, Varga Judit Olaszországban járt, Novák Katalin családügyi államtitkár és Kövér László szintén, és ők találkoztak is Salvinivel, Orbán Viktor pedig tavaly Salvinit a "hősének" nevezte - a miniszter úgy felel: igen, ha a miniszterelnök Olaszországban lenne, biztos találkozna Salvinivel. Elmondja, hogy a jövő hétfői milánói tanácskozás egy pártpolitikai összefogást készít elő. "Mi az Európai Néppárt tagja vagyunk, minden vitánk ellenére", ezért Gulyás Gergely szerint "helyesen" nem követték el azt az udvariatlanságot, hogy egy másik pártcsaládhoz tartozó párt vezetőjét meghívják Milánóba. Nincs kétsége afelől, hogy Salviniék örültek volna, ha Orbán Viktor ott van, de  inkább az lett volna meglepő, ha meghívják. 
Nem igaz a város nagy részére, hogy ellopják a parkolási pénzeket
április. 4. csütörtök 11:41

- mondja Gulyás, aki szerint ezt a fővárosi autósok nagy része csak a zuglói rendszer miatt gondolhatja. Mint mondta, más kerületekben tényleg visszaforgatják a parkolási bevételeket, például az utak felújítására.

Parlamenti fizetések
április. 4. csütörtök 11:39

Ha a 2010-es parlamenti fizetési adatokat vesszük alapul, sokkal kisebb lesz a különbség, mint amit most az mfor.hu kiszámolt, miszerint a képviselők fizetése több mint 70 százalékkal nőtt, szemben az átlagbérek 50 százalékos növekedésével.