Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-26 13:01:00

Szűkös források az EP-választás előtt: hangosbemondóval kampányol az MSZP-Párbeszéd

Már ajánlatokat is küldött az MSZP-Párbeszéd a plakáthelyeket kiadó ügynökségeknek, de nem fűznek sok reményt a közteres „láthatósághoz” – mások mellett erről beszéltek a két párt politikusai egy kedd reggeli háttérbeszélgetésen. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke pedig továbbra is „távoli, de reális” veszélynek tartja Magyarország kiléptetését az Európai Unióból.

Szűkös források az EP-választás előtt: hangosbemondóval kampányol az MSZP-Párbeszéd

Nem állnak rendelkezésre milliárdok, így még mindig komoly fejtörést okoz a szocialistáknak, hogy milyen eszközökkel kampányolnak majd az európai parlamenti választások előtt – többek között ez hangzott el az MSZP-Párbeszéd szövetség  által szervezett háttérbeszélgetésen kedden. Ami biztos, hogy a közösségi média lesz az elsődleges kampánycsatorna, miközben jövő héten indítják országjáró útjára azt a kampánybuszt, amely hangosbemondóval viszi majd el az emberekhez a szociális Európa vízióját. A pártszövetség ugyanakkor annak lehetőségét sem vetette el, hogy a köztereken is kint legyenek plakátok formájában, tekintve, hogy már ajánlatokat is kértek az ezzel foglalkozó ügynökségektől. Igaz, ehhez nem fűznek sok reményt.

A kötetlen, zárt beszélgetésen egyébként mintegy húszan vettek részt. Az MSZP-t Tóth Bertalan pártelnök és Ujhelyi István EP-képviselő, míg a Párbeszédet Jávor Benedek EP-képviselő képviselte. Az uniós választások előtt persze elképzelhetetlen volt, hogy a migráció ne kerüljön szóba, amit ezúttal sem úsztak meg a politikusok. Véleményük szerint – ellenben a kormánymédiában megjelent híradásokkal – soha nem támogattak olyan felülről nyitott kvótajavaslatot, amely kiszámíthatatlanságra adott volna okot. Bár a híradások az EU-t is gyakran migrációt pártolónak mutatja be, Jávor közbeszúrta: pont az EU tett lépéseket a migráció megfékezésére, például a Törökországgal kötött szerződéssel is. Ezzel szemben – mint mondta – a magyar kormánynak egy javaslata sem volt, hogy érdemben mit kellene kezdeni a helyzettel. A felek egyöntetűen hangsúlyozták, hogy olyan javaslat sincs az EU-ban, amely bátorítaná az illegális migrációt.

„Mi leszünk a leghatékonyabbak” – vette át a szót Ujhelyi István, arra utalva, hogy a 21 magyar EP-képviselőből szerinte Jávor Benedek és ő maga tette le a legtöbbet az asztalra. Nem véletlen, hogy mindkettejüket – külön-külön kategóriában és évben – az év EP-képviselőjének választották Brüsszelben.

A pártszövetségek listája egyébként a következőképpen alakul a jelenlévő képviselők szempontjából: Ujhelyi István a közös MSZP-Párbeszéd lista második helyén áll, míg Jávor Benedek a negyedik helyet kapta meg. Tóth Bertalan szimbolikus első helye miatt ugyanakkor mindenki előrébb lép egyet a virtuális listán. Bár a megjelent képviselők más-más frakcióban dolgoznak az EP-ben, Ujhelyi közbevetette: két éve vár a pillanatra, hogy Jávor is ott üljön Tóth Bertalan mellett, merthogy Brüsszelben már a korábbiakban is jó munkakapcsolat alakult ki a párbeszédes kollégájával.

Annak ellenére, hogy Ujhelyi a szocialistákat, míg Jávor a zöldeket képviseli az EP-ben, a politikusok azt gondolják, ez nem hátrányként, hanem sokkal inkább előnyként fogható fel. Abból a szempontból mindenképpen, hogy így nagyobb terük akad kint is az „orbánizmus” megállítására, hogy az ne terjedjen „vírusként”, és ez ellen két frakcióban is fel tudnak lépni. Ujhelyi szerint a Fideszt felfüggesztő Néppártnak nem lesz többsége, miközben „az ő két frakciójukban” többen lesznek. A szocialista képviselő szerint a két frakció rejtette lehetőségek egyike, hogy akár Manfred Weber jelöltségét is képesek lehetnek megakadályozni.

Kiderült az is, hogy az ellenzéki „bölcsek tanácsa” – amelyet a hétvégén jelentett be a két párt – újabb tagokkal bővülhet, akik nem feltétlen tartoznak a baloldali értelmiséghez. Erről egyébként hétfőn már az atv.hu is közölt egy cikket. Eközben Tóth Bertalan „távoli, de reális veszélynek” tartja azt, hogy Orbán Viktor kivezetné Magyarországot az Európai Unióból, amelynek szerinte katasztrofális következményei lennének. A pártelnök úgy látja, a kormánynak nincsenek válaszai a jövőt érintő kihívásokra, hiszen nem gondolja, hogy „az MTA lenyomása” ebben a kategóriába tartozna.

További belföldi híreink