Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-26 21:28:00

Még négy óraátállítás, és soha többé nem kell tekerni az órákat?

Még négy óraátállítás és aztán soha többé nem kell tekerni az órákat. Persze csak akkor, ha az uniós tagországok és kormányfők is rábólintanak az Európai Parlament döntésére, amely 2021-től eltörölte az óraátállítást. Minden ország maga döntheti el, hogy melyik időszámítást választja, de erről egymással egyeztetniük kell.

2021-ig Belgiumnak is döntenie kell arról, hogy a nyári vagy a téli időszámítást akarja véglegesíteni. Ezt a határozatot szavazta meg 410-192 arányban az Európai Parlament.

„Teljesen világos, hogy az óraátállítást el kell törölni, átgondolt, reális koordináció mellett. De azzal, hogy a határozat lehetővé teszi, hogy a tagállamok maguk dönthessenek a pontos időről, saját magunknak csinálunk problémahalmazt” – mondta Joelle Melin, francia EP-képviselő.

A kérdést még nem döntötték el véglegesen, hiszen mind az Európai Tanácsnak, mind a tagállamoknak rá kell bólintaniuk a javaslatra. 

Ha ez megtörténik, azok az országok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, a téli időszámítást preferálók pedig 2021 októberében.

Az Európai Bizottság felmérésében 84 százalék támogatta az átállítás eltörlését, igaz, összesen alig 4 és félmillióan szavaztak.

„Ez a felmérés nem reprezentatív, mert a válaszok kevesebb, mint 1 százaléka érkezett Németországból. Ezen a vitán is a képviselők csupán 2 százaléka van jelen. Ez a javaslat nincs jól kidolgozva, nem számol a következményekkel, és károsítja a piacot” – fogalmazott Werner Langen, német képviselő.

Az Európai Parlament a nemzeti kormányokkal egyeztet majd arról, hogyan és milyen feltételekkel lehetne a váltást végrehajtani. Ezen kívül a tagállamoknak is tárgyalniuk kell, ki melyik időszámítást választja.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink