Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-27 14:21:00

Közeledik a Föld órája: szokatlan dolog fog történni abban a 60 percben

Március 30-án lesz a Föld órája, amikor a világ nagyvárosaiban este fél 9-kor lekapcsolják az ikonikus épületek díszkivilágítását.

Antal Alexa elmondta az ATV Start című műsorában, hogy az akció 2007-ben indult Sydney-ből, melynek célja az, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozásra és annak negatív hatására. Az akció egyszeri alkalomnak készült, de ma már 180 ország csatlakozott hozzá. A WWF Magyarország kommunikációs vezetője azt is elmondta, Magyarország 2009-ben csatlakozott a Föld órájához.

Ma már ez a világon a legnagyobb ilyen jellegű akció - folytatta Antal Alexa, 2,5 milliárd ember vesz részt benne. Mint mondta, ennek az akciónak köszönhető több program is, mint például az, hogy Galapagosban betiltották a műanyag zacskók használatát, Finnországban környezetnevelő programot indítottak, Ugandában 2700 hektáron erdőt telepítenek, vagy Argentínában 3,5 millió hektáron tengervédelmi területet telepítenek.

Megjegyezte azt is, hogy nagyon fontos azonban, hogy ezeken túl még mit teszünk a Föld védelme érdekében. „Mi magyarok úgy élünk, mintha 1,9 Föld állna rendelkezésünkre, míg a globális átlag 1,7 Föld” - közölte. Hozzátette: például Amerikában 4 Föld, Ausztráliában 5 Föld, Luxemburgban 9 Föld a fogyasztás. Etiópiában 1 Föld alatti a fogyasztás, és több más fejlődő országban is, de nem köthető a gazdasági fejlettséghez, lehet ezt sokkal jobban is csinálni – szögezte le.

A nagyvárosokban eleve nagyobb ökológiai lábnyomot hagyunk magunk mögött, mondta Antal Alexa, de egyénenként nagyon sokat tehetünk ellene. Függ attól, hogyan építkezünk, hogyan fűtünk, mit fogyasztunk, milyen elvárásaink vannak a tudatos fogyasztással kapcsolatban - sorolta. Egy adott jogszabály érdekében, amellyel védhetjük a környezetünket, hallathatjuk a hangunkat, és elérhetjük, hogy egy törvény megszülessen - tette hozzá.

Szó volt arról is, hogy papírt használjunk műanyagzacskók helyett, ahhoz viszont fákat kell kivágni. Antal Alexa elmondta, a legnagyobb gondot a trópusi esőerdők kiirtása okozza, ami azért történik, hogy olajpálma-ültetvényeket hozzanak létre. Nagyon sok kozmetikumban és élelmiszerben használnak pálmaolajat. A kommunikációs vezető azt javasolta, ne vegyünk ilyen termékeket, vagy figyeljünk arra, hogy csak fenntarthatóan előállított pálmafaolajat tartalmazzon. Említette, hogy az egyszer használatos nylonzacskókból a dánok önként, fejenként, évente csak 4 db-ot használnak, míg Szlovákiában és Lengyelországban 460 db-ot. Csak egy kicsit kellene másképpen gondolkozni, szemléletet váltani, máris sokat tehetünk - hívta fel a figyelmet.

A kérdésre, hogy ekkora fogyasztás mellett mikor lehet vége a Földnek, Antal Alexa úgy reagált: "nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy pesszimisták legyünk”. A WWF szerint nagyon fontos, gyakorlati lépéseket kell tennünk, 2020- 2030 között meg kell állítani a biológiai sokféleség pusztulását a Földön, utána pedig vissza kell fordítani a folyamatot - jelentette ki.

Tájékoztatott arról is, hogy a "Föld órája" kihíváshoz lehet csatlakozni a WWF honlapján, ki, mit vállal a fenntartható életmódért, és nyerni is lehet vele.

A Föld órája 2019 - március 30.

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink