Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-24 07:10:00

Húsz ember lefejezésében vehetett részt a Magyarországon elfogott ISIS-es

Az Iszlám Állam katonája lehetett az a szír férfi, akit pénteken állítottak elő Budapesten. Alapos a gyanú arra, hogy a férfi 20 ember lefejezésében vehetett részt. A férfi tagadta bűnösségét. Kérdés, hogy meddig lesz Magyarországon. A biztonságpolitikai szakértő szerint nem lesz egyszerű a kiadatása.

Párizsban 2015-ben fegyveresek ártatlanokra lövöldöztek a nyílt utcán, és több robbantást is végrehajtottak. A vérengzést az Iszlám Állam vállalta magára. A Főváros Nyomozó Ügyészség szerint ennek a szervezetek az egyik tagját vették őrizetbe Magyarországon Pénteken.

A 27 éves szír férfit még december végén ellenőrizték a budapesti repülőtéren. Ott hamis papírokkal igazolta magát és a vele lévő nőt. Embercsempészés és más bűncselekmények miatt kiutasították az országból. A kitoloncolásig idegenrendészeti őrizetbe került, innen állították elő.

"A Fővárosi Nyomozó Főügyészség a terrorcselekménnyel gyanúsított férfi letartóztatását indítványozza. Ennek indokai, hogy álláspontunk szerint csak így biztosítható a terhelt jelenléte, valamint csak így zárható ki, hogy a bizonyítást veszélyeztesse, valamint újabb bűncselekményt kövessen el." - mondta Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője.

Nemzetközi együttműködéssel derült fény a férfi múltjára. 2016-ban, a szíriai Homs városában bosszúból és a civil lakosság megfélemlítése céljából 20 embert végzett ki.

Kihallgatásán az F. Hassan néven emlegetett férfi végig tagadta bűnösségét.

"Elvileg oda kéne kiadni, ahol a bűncselekményeket elkövette." - A biztonságpolitikai szakértő szerint ez nemcsak Szíria lehet, szóba jöhet Irak is, mert nem tudni pontosan, hol követett el még bűncselekményeket. Gyarmati István hozzátette: "Ezzel az oda való kiadatással az a probléma, hogy a magyar törvények szerint olyan országba, ahol van érvényes halálbüntetés, oda nem adhatunk ki bűnözőt, vagy egy megállapodást kell kötni, hogy nem fognak halálbüntetést kiszabni, amit hát vagy betartanak, vagy nem."

Nemzetközi büntetőbíróság is szóba jöhetne még, de arra meg, Gyarmati István szerint, nem volt példa.

atv.hu

További belföldi híreink