Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-25 05:10:00

Néppárti balhé: kizárásra játszik a Fidesz?

Az Európai Parlamenti választás után dönt a Fidesz arról, hogy a Néppárt tagja akar-e maradni, vagy más pártszövetséghez csatlakozik. Erről beszélt Orbán Viktor az állami rádióban, ahol ismét keményebben bírálta Brüsszelt és a Néppártot. Kovács László volt szocialista külügyminiszter ugyanakkor azt gondolja, Orbán Viktor a Fidesz kizárásán munkálkodik. Egyébként holnap kezdik postázni az értesítőket az EP-választásokra, a kampány április 6-án indul.

„A végkifejlet az elfogadhatónak mondható. Mindenki időt nyert, a Néppárt is, meg mi is. Majd az európai választások után eldöntjük itt a Fideszben, hogy mi jó Magyarországnak, a Néppárton belül kell-e folytatnunk, vagy valamifajta új pártszövetségben van inkább helyünk". Így reagált a Fidesz Néppárti felfüggesztésére pár nappal az események után a miniszterelnök.

Az MSZP egykori külügyminisztere szerint Orbán Viktor célja valójában az, hogy kikényszerítse pártja kizárását a Néppártból. „Itt történt egy sorozatos függelemsértés, az alapelvek sorozatos megsértése - gondolok az Európai Unió alapelveire, amit jelenleg a Lisszaboni Szerződés foglal össze -, de az Európai Néppárt értékrendjével is szem bemégy mindaz, ami itt történik" – fogalmazott Kovács László.

Közben videóban tájékoztatja az Európai Parlamenti választások tudnivalóiról a szavazókat a Nemzeti Választási Bizottság. A szavazáson indulni szándékozó pártok április 6-tól kezdik meg az aláírásgyűjtést. Az ívekre végül csak annak a szervezetnek a neve kerül fel, amelyik április 23-ig 20 ezer érvényes ajánlást össze tud gyűjteni.

Az Unió tagországaiban május 23-26 között lesz a voksolás, Magyarországon május 26-án lehet az urnákhoz járulni.

A választási értesítők postázását hétfőn kezdik meg, mintegy 8 millió szavazópolgár értesül majd arról, hol kell szavaznia. „A nyomda már ezeket nagy mértékben legyártotta és átadja a postának folyamatosan. Az utolsó értesítési csomag pedig április 5-én kell, hogy megérkezzen. Amennyiben valaki nem kap értesítést, akkor azt javasoljuk, hogy érdeklődjön a helyi választási irodánál, tehát a polgármesteri hivatalnál" – hívta fel a figyelmet Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Az EP-választáson az országgyűlési választásokkal ellentétben nem jár állami támogatás az indulóknak, ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy amíg tavaly az országgyűlési választásokra 100 párt regisztrálta magát, addig most, a Nemzeti Választási Bizottság csak 18 pártot vett nyilvántartásba.

atv.hu

További belföldi híreink