Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-22 15:51:00

Navracsics néha azt érzi, a Fidesz még a jelenlétét sem igényli

Az egykori miniszterelnök-helyettes szívesen segítene közvetíteni a Fidesz és a Néppárt között, de sokszor úgy érzi, nem mindegyik fél akarja ezt. Véleménye szerint győzelem, hogy a pártja elkerülte a kizárást, de még korai számvetést csinálni.

Navracsics néha azt érzi, a Fidesz még a jelenlétét sem igényli

Navracsics Tibor, egykori miniszterelnök-helyettes, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa volt Fiala János vendége a Civil Rádióban.

A Fidesz politikusa pártja és az Európai Néppárt közötti feszült viszonyról, a felfüggesztésről és saját helyzetéről is beszélt.

„A Fidesz különböző színárnyalati közül én az Európai Néppárthoz közel álló árnyalat vagyok. De lehet, hogy én vagyok az egyetlen. Ezt természetesen nehezen élem meg. Próbálok közvetíteni, de ez egyre nehezebb, az egyik fél nem igényli ezt, néha az az érzésem, hogy a jelenlétemet sem. A másik oldalról viszont úgy gondolják, hogy talán fontos lehetek, képviselek valamit. A Néppárt részéről van mindig igény, hogy kikérjék a véleményemet, tartsák velem a kapcsolatot”

- nyilatkozta a Fidesz képviselője.

Navracsics a műsorban elmondta, a Néppártból időnként felkérik, hogy mondja el a véleményét, a másik oldalról ilyen nem fordult elő mostanában, de korábban sem gyakran.

A felfüggesztéssel kapcsolatban azt mondta, hogy ez egyelőre csak egy kezelése volt a problémának, megelőzendő, hogy a Néppárt kettészakadjon az EP-választások előtt.

A képviselő szerint bár Orbán Viktor mindhárom, a Néppárt által támasztott feltételt teljesítette, a svéd és a belga pártok folyamatosan napirenden tartották a kérdést, ki akarták zárni a Fideszt. Az ülésnapon is ők, illetve a finn és litván felszólalók támadták a magyar kormánypártot.

Navracsics Tibor szerint az ülés elsősorban arról szólt, hogy ki képviseli a kereszténydemokrácia igazi értékeit.
„A Néppárt sok politikai kultúrát magában foglal, és ideológiai áramlatot is. A 80-as évek óta először egy olyan konkrét problémával szembesül, ami az önazonosságára visszavezethető érvelésekkel és vitapontokkal mutatja meg, hogy az EPP mennyire heterogén párt. A Fidesz kampánya élesen vetette fel ezt a kérdést, ez volt az utolsó csepp a pártcsalád több tagja számára” - mondta a biztos.

Navracsics szerint sem lehet egyértelműen megállapítani, hogy pártja győzött vagy sem. Abban a tekintetben biztos, hogy nyertes, hogy a kizárást el tudta kerülni, de végeredményt még nem hirdetne, hisz, ahogy fogalmazott: „Még nem vagyunk a végén a történetnek”

További belföldi híreink