Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-23 13:20:00

Elképesztő, mi folyik a Balaton partján – nem fog hinni a szemének

A Heti Napló nemrég foglalkozott a Balatonakaliban történt nádirtással. Azóta rengetegen írtak a szerkesztőégnek, hogy beszámoljanak hasonló pusztításokról a Balaton partjain. A beszámolókból úgy tűnik, új rend, vagy inkább rendetlenség alakítja át teljesen a tó arculatát és félő, hogy már soha nem lesz ugyanolyan a tó, ahogyan eddig ismertük.

Elképesztő, mi folyik a Balaton partján – nem fog hinni a szemének
(Képünk illusztráció)

 

Akali szomszédságából, Fövenyesről érkezett a nézői bejelentés, hogy ott is letarolták a nádat. Az ott lakók ugyan elmondták, hogy felháborítja őket a dolog, de nem akartak nyilatkozni. Egyikük végül vállalta, hogy mesél róla, hogyan fogadta egyik napról a másikra őket ez a látvány. Ő is azt kérte, ne legyen felismerhető.

A következő állomás Balatonfüred. Sajnos innen is érkeztek rossz hírek. Az 1943-as Fény és árnyék című filmben Ajtay Andor a csodaszép balatonfüredi Brázay-villa elé farol be autójával és filmbéli feleségével, Bulla Elmával ebben a világháború alatt forgatott filmben. Neki mutatja meg az eredetileg Ingrid Bergmanról formázott központi nőalakot rejtő szökőkutat is.  A háború alatt egyébként is érdekes sorsa volt a villának és átmeneti lakóinak. Bujtattak itt üldözötteket, de francia és kanadai hadifoglyokat is a pincében.

Az Urbex Hungary pár héttel ezelőtti felvételének tanúsága szerint a villa félig már ki volt belezve, bár a tető és a szerkezet is ránézésre tűrhető állapotban volt. Mostanra törmelékhalmokat hordanak a munkagépek, a hatalmas kertjét borító egykori dús növényzetnek pedig nyoma sincs.


A Brázay-villa 10 évvel ezelőttig védett épület volt. Mostanra viszont a földdel tették egyenlővé. A helyén valószínűleg egy 100 férőhelyes szálloda és egy park épül majd.

Füred után Balatonfűzfőre ment a stáb, ahol a környék lakói elborzadva nézték végig, ahogy 1-2 nap alatt irtották ki a parti sétány melletti erdős részt. A légi felvételeken látszik, szinte holdbéli tájra emlékeztet az egykori sűrű erdőfolt. Mindenütt a földből kiálló amputált facsonkok, por és homok az aljnövényzet helyén.

A 24.hu még tavaly augusztusban írt arról, hogy az önkormányzat a 11 058 négyzetméteres területet alig 45 millió forintért adta el, vagyis négyzetméterenként mindössze 4070 forintért. Hét lakóépület készül most gőzerővel, ahogyan írták tóra néző, balatoni panorámával. Csak hogy akkor még útban voltak a fák. Ez már megváltozott. Mégpedig annak ellenére, hogy ez Natura 2000-es természetvédelmi terület. A polgármester szerint ezt a vízügyi igazgatóság rendelte meg és a kormányhivatal engedélyezte a nemzeti park bevonásával.

Nem csak itt, hanem a strand mellett is kivágták a fákat. Szintén a 24.hu egy friss cikkében azt írja azért, hogy a polgármester fia strandröplabda pályát tervez az erdő helyére. A polgármester szerint a képviselő-testület döntése alapján engedéllyel épülnek pályák és ehhez semmi köze a fiának. A Heti Napló kereste Marton Béla polgármestert az üggyel kapcsolatban, sőt munkatársaink még a polgármesteri hivatalhoz is elmentek, de itt délután fél 4-kor már nem volt senki.

A polgármester végül visszahívta kollégánkat, ám amikor kiderült, ki és miért kereste, rövidre zárta a beszélgetést.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink