Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-20 10:46:00

Orbán levélben garantálja, hogy a CEU tovább kutathat és oktathat Magyarországon

Egy nappal azelőtt, hogy az Európai Néppárt közgyűlése szerdán a Fidesz kizárásáról vagy a pártcsaládban maradásáról tárgyal, Orbán Viktor levelet küldött a Keresztényszociális Unió (CSU) irányítása alatt álló bajor tartomány vezetőinek.

Orbán levélben garantálja, hogy a CEU tovább kutathat és oktathat Magyarországon

Az Index szerint ebben azt írja: garantálja, hogy a CEU tovább kutathat és oktathat Magyarországon. Florian Hermann, a Bajor Szabadállam kancellári hivatalának vezetője a Süddeutsche Zeitungnak idézett is a levélből.

„A magyar kormány nevében biztosíthatom önöket, hogy a Müncheni Műszaki Egyetem és a CEU együttműködése a magyar felsőoktatásban semmilyen akadályba nem ütközik.” – írta a miniszterelnök.

Orbán: fogok kapni egy levelet

Ha minden igaz, a bajor miniszterelnöktől fogok kapni egy levelet, majd arra adok választ - ezt mondta tegnap Orbán Viktor miniszterelnök az atv.hu-nak, amikor megkérdeztük, hogy elfogadja-e Manfred Weber javaslatát a CEU ügyében, hogy Budapesten adhasson ki amerikai diplomát.

A múlt héten Budapesten Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője három feltételt szabott Orbán Viktornak, hogy a Fideszt ne zárják ki a Néppártból. Ennek egyike volt, hogy a CEU Budapesten maradhasson. A budapesti látogatáskor meg is fogalmazta a javaslatot. Eszerint egy müncheni egyetem és a BMW autógyár beszállhatnak a CEU három kurzusának a finanszírozásába. Így, ha európai, EGT-tagország is lesz a CEU fenntartói között, akkor már EU-s intézménynek számít, és így nem vonatkozhat rá a lex CEU.

Az ATV Spiriten, csatornánk Facebook-oldalán és az atv.hu-n is élőben adjuk ma este 7 óra tájékán Manfred Weber néppárti csúcsjelölt, majd Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatóit!

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink