Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-10 12:18:00

Potápi: Székelyföld autonómiájának kérdése minden magyar ember ügye

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára közleményt adott ki a székelység autonómiájáról.

A közlemény szerint a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatja a Székely Nemzeti Tanács által a Székely Szabadság Napja alkalmából szervezett felvonulást, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet Székelyföld autonómiájának fontosságára.

Potápi felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Kormány továbbra is a leghatározottabban kiáll azon álláspontja mellett, hogy az autonómia, az önrendelkezés joga a kisebbségben élő közösségek megmaradásának biztosítéka. Mint írta, egy közösség csak akkor tud megmaradni, ha sorsát maga alakítja, ha a közösség jövője szempontjából legfontosabb kérdésekről maga dönt.

Kiemelte, a székelység autonómiaigénye megalapozott és jogszerű, hiszen semmivel sem kíván többet, mint Európa számos más nemzeti kisebbsége: szabadon használni nyelvét és nemzeti jelképeit egy olyan autonómiaformában, amely nem sérti a többségi nemzetet, és amelyre Európában számos jól működő példa van.

"Székelyföld autonómiájának kérdése minden magyar ember ügye: fontos, hogy emellett minden lehetséges alkalommal szót emeljünk. Március 10-én, a székely vértanúk marosvásárhelyi kivégzésének évfordulóján különösen fontos, hogy minél nagyobb számban hallassuk a hangunkat és közösen álljunk ki a székelység autonómiaigénye mellett - zárták a közleményt. 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink