Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-01 18:46:00

Chipsadóval sújthatják a virslit is

Bővítené a Nemzeti Bank javaslata a chipsadóval érintett termékek körét. Különadóval sújtanák egyebek mellett a virslit, a cukrászsüteményeket, a bacont, és tovább emelnék a rövid italok és a cigaretta árát is. A Hús Terméktanács szerint az emelés nemcsak a vásárlókat, hanem a gyártókat is érzékenyen érintené. Ők ugyanis éppen az árcsökkentésért lobbiznak: a 27 százalékos áfa 5 százalékra mérsékléséért.

 

 

Drágulhat a virlsli, a bacon, többe kerülhetnek a cukrászsütemények. A hvg vette észre, hogy a Nemzeti Bank bővítené a népegészségügyi termékadóval, ismertebb nevén a chipsadóval sújtott élelmiszerek körét.

A virsli az egyik legnépszerűbb hazai húskészítmény. A Terméktanács éppen azon dolgozik, hogy csökkenjen az ára, legalább az áfa mérséklésén keresztül.  

„Mi pontosan azért harcolunk, hogy a fogyasztónak ne kelljen a 27%-s áfát a termék árában megfizetni. Tehát a legkisebb további adónövekedés, én úgy gondolom, hogy nagyon súlyosan érinti az ágazatot”


- Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára.

Legutóbb január elsején változott a chipsadó mértéke: 20 százalékkal emelkedett az ún. egészségügyi kockázatot jelentő ételeknél és italoknál. Az egészségügyi világszervezet, a WHO helyesli a különadó használatát, az unióban azonban kevéssé terjedt el. A volt egészségügyi miniszter, Kökény Mihály úgy látja, hogy a chipsadó némileg mérsékli a sok cukrot, sót tartalmazó termékek fogyasztását. Ennél azonban szerinte többre van szükség.  


"Önmagában a népegészségügyi termékadó nem csodaszer. Tehát akkor helyes ennek az alkalmazása, ha egy átfogó népegészségügyi stratégia keretei közé illeszkedik, és ennek az újrafogalmazásával a kormány egyelőre még adós"


- mondta Kökény Mihály, volt miniszter.

Idén 57 milliárd forint bevételre számít a chipsadóból a kormány. Az összeg az ígéret szerint az egészségügyi kasszába kerül. A leszoktatást, sajátos eszközökkel, segítené a Nemzeti Bank is. Nem programokkal, hanem a jövedéki adó további emelésével.

atv.hu

Új műsorral, minden idők legnehezebb műveltségi vetélkedőjével jelentkezünk. 500 - Az ország géniusza március 4-étől csak az ATV-n!

Ajánlom

További belföldi híreink