Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-28 05:10:00

Technikumból egyetemre: így nem lesz semmi tétje az érettséginek

Az oktatáskutató szerint a kormány eddig versenyhátrányba hozta a szakközépiskolákat, most viszont előnybe hoznák azokat, akiknek az általános képzettsége nem olyan jó, mint a gimnáziumi tanulóké.

Technikumból egyetemre: így nem lesz semmi tétje az érettséginek

A szakemberhiány mérséklését segítené a kormány azzal a javaslattal, hogy felvételi nélkül mehetnének egyetemre azok, akik technikumot végeznek. Radó Péter oktatáskutató arról beszélt az ATV Start műsorában, hogy már 2005 óta nincs hagyományos felvételi a felsőoktatásban, mert az érettségi eredményétől függ, hogy bejuthatnak-e az egyetemre. A mostani tervezet szerint a technikum elvégzése után a szakmai vizsga eredményétől függne a továbbtanulás lehetősége, tudtuk meg. Vagyis a kötelező közismereti tárgyakból letett érettségi eredményét figyelmen kívül hagynák, így tulajdonképpen az érettségi vizsgának semmilyen tétje nem lenne, magyarázta.
 
A kormány 2011 után megszüntette azt a rendszert, hogy a teljes értékű szakközépiskolai érettségivel rendelkezők egy-két év után szakmai vizsgát tehettek, folytatta az oktatáskutató. Visszatolták a szakmai vizsgát az érettségivel egy időben, ehhez le kellett csökkenteni a közismereti tárgyak óraszámát, csak így tudták biztosítani a felkészülést a szakmai vizsgára is. Ebből következik, hogy a közismereti tárgyakból letett érettségi nem teljes értékű, mivel arra nem tudtak eléggé felkészülni, tette hozzá.
 
Radó szerint plusz erőforrásokat kellene fordítani arra, hogy biztosítani tudják a tanulóknak, hogy a gimnáziumi érettségivel egyenlő értékű érettségi vizsgájuk lehessen. Ez egy szakmailag elfogadható "pozitív diszkrimináció" lenne, fogalmazott. Mivel ez a  javaslat még csak egy előterjesztési tervezet, nincsenek a részletek kidolgozva, jegyezte meg a szakember.

Eddig a kormány versenyhátrányba hozta a szakközépiskolásokat, most viszont versenyelőnybe hozná azokat a tanulókat, akiknek az általános képzettségük nem olyan jók, mint a gimnáziumi tanulóké, folytatta, mivel az érettségijüknek nem lenne tétje.
 
Beszélt arról is, hogy a felsőoktatásban a műszaki képzésben sokkal több férőhely van, mint ahányan eddig jelentkeztek, így még örülnének is neki, ha több jelentkező lenne. Szerinte a kormány belátta, hogy hibát követett el, azzal hogy "lebutította" a szakképzést, és a diákok és szülők inkább a gimnáziumot választották. Ez is egyik oka annak, hogy nincs elég szakmunkás, a másik ok – közölte -, hogy tömegével mentek külföldre dolgozni a szakmunkások. Komoly probléma az is, hogy nagyrészt az általános iskolai végzettséggel rendelkező szakmunkások nem képezhetőek át, mert az alapkompetenciáik nem megfelelőek, jelentette ki Radó Péter. Hozzátette: ez a politika egyenesen a felsőoktatásba akarja becsatornázni ezeket a tanulókat.

 atv.hu

 

 

 

 

Új műsorral, minden idők legnehezebb műveltségi vetélkedőjével jelentkezünk. 500 - Az ország géniusza március 4-étől csak az ATV-n!

Ajánlom

További belföldi híreink