Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-25 15:33:00

A fideszesek nem támogatják Palkovics és Lovász meghallgatását

A fideszes képviselők blokkolják holnap a költségvetési bizottságban Lovász László akadémiai elnök és Palkovics László miniszter holnapi meghallgatását az MTA kutatóintézeteinek a finanszírozási terveiről- hiába szerepel a napirenden. Varju László, a DK-s bizottsági elnök azért felteszi majd szavazásra a kérdést - nyilatkozta az atv.hu-nak.

A fideszesek nem támogatják Palkovics és Lovász meghallgatását

Varju László, a költségvetési bizottság DK-s elnöke a múlt héten egyeztetett Lovász Lászlóval, az Akadémia elnökével arról, hogy a költségvetési bizottságban kedden, azaz holnap napirendre tűzik az ő és Palkovics László innovációs miniszter meghallgatását az akadémiai kutatóintézetek költségvetésének, finanszírozási rendszerének az átalakítására vonatkozó tervekről. A költségvetési bizottság holnapi ülésének a Parlament honlapján nyilvánosságra hozott napirendi pontjai között is szerepelt már a hétvégén is meghallgatásuk.

Varju László azonban az atv.hu-nak ma úgy nyilatkozott: reggel a költségvetési bizottság fideszes alelnöke, Szűcs Lajos őt arról tájékoztatta, hogy a testület fideszes képviselői nem támogatják ezt a napirendi pontot, azaz Palkovics László és Lovász László holnapi meghallgatását. A költségvetési bizottság DK-s elnöke - mint munkatársunknak elmondta - ennek ellenére felteszi a holnapi ülésen szavazásra a kérdést akkor is, ha a fideszes képviselők majd leszavazzák.

A fideszesek levele azért is érdekes, mert pénteken tárgyalt egymással az MTA elnöke és az innovációs miniszter, Palkovics László kereste fel az Akadémián Lovász Lászlót, és másfél órát konzultáltak. Ezt követően az MTA kommunikációs főosztály azt a tájékoztatást adta, hogy konstruktív hangulatban folyt a megbeszélés. Hogy nem egyeztek meg pénteken, az nemcsak azért bizonyos, mert a fideszesek blokkolják holnap a költségvetési bizottságban a miniszter és az MTA-elnök meghallgatását, hanem mert a kutatóintézeti finanszírozás és pályáztatás kérdésében erősen konfrontálódtak az elmúlt hetekben a felek. Lovász László egy interjúban a múlt héten, amikor rákérdeztek az újságírók, nem cáfolta Pálinkás József volt MTA-elnök állítását, hogy a miniszter zsarolja az Akadémiát.

Pénteken forrásaink szerint közeledtek az álláspontok, Lovász László az Akadémia elnökségét holnap 2 órakor fogja tájékoztatni az előzetes tervek szerint a Palkovics miniszterrel folytatott tárgyalásairól.

 

 

 

Új műsorral, minden idők legnehezebb műveltségi vetélkedőjével jelentkezünk. 500 - Az ország géniusza március 4-étől csak az ATV-n!

Ajánlom

További belföldi híreink