Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-23 16:06:00

Szél Bernadett: A fóti gyerekeknek kifejezetten káros lesz az áthelyezés

Szél Bernadett Facebook oldalán reagált a hírre, miszerint bezár a fóti gyermekközpont.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a kormány arról döntött, hogy a Károlyi István Gyermekközpontban biztosított ellátásokat a jövőben más helyszíneken nyújtja a rászoruló gyermekek számára. A gyermekeket Kalocsán, Aszódon, Zalaegerszegen és Budapesten helyezik el.

Szél Bernadett Facebook oldalán reagált: "A saját szememmel láttam, hogy sem Zalaegerszeg, sem Kalocsa, sem Aszód nem alkalmas arra, hogy befogadja a fóti gyerekeket. Ha itt helyezik el őket, pontosan akkor kerülnek tömegintézménybe, és ennek az égvilágon semmi köze nem lesz a gyerekek érdekeihez. Zalaegerszeg és Kalocsa már most létszám felett működik: 48 férőhelyükkel túllépik a törvényben megengedett 40 főt. Régi tömegotthonok ezek, a zalai konkrétan egy város széli eldugott helyen van, és mind a zalai, mind a kalocsai leromlott állapotú, szakemberhiánnyal küzd. Ezzel szemben a fóti gyermekotthon NEM a kastélyban működik, NEM tömegszerű, NEM korszerűtlen, és fantasztikus terápiás környezetet nyújt az ott élő gyerekeknek. Budapest közelsége pedig arra is lehetőséget ad, hogy a speciális ellátást igénylő, súlyos pszichés zavarokkal küzdő gyerekeknek a Heim Pál Gyermekkórház gyermekpszichiátere nyújtson professzionális segítséget.


Ha a kormány tényleg meg akarja szüntetni a fóti gyermekotthont, akkor mindenki biztos lehet abban, hogy ennek hátterében nem a gyermekek érdekei állnak, hanem valamiféle gyalázatos kastélymutyi. A gyermekeknek kifejezetten káros lesz az áthelyezés - számukra ugyanis rendkívül fontos a bizalom, az állandóság.

Ha eltűnnek mellőlük a megszokott gondozóik, kikerülnek a megszokott környezetükből, az az állapotuk romlásával járhat. Ráadásul semmi jó nem vár rájuk az új helyen: éppen Zalaegerszegen mondta nekem az egyik gondozó, hogy "csak jegeljük a gyerekeket". Nincs megfelelő számú szakember, fejlesztés, pszichológus. Nem teheti ezt a kormány, és a leghatározottabban tiltakozom ellene, hogy ezt keresztülvigyék a gyerekek érdekeit totálisan semmibe véve!"

atv.hu

További belföldi híreink