Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-17 19:43:00

Több száz balesetért felelősek a "láthatatlan" zebrák

A kopott, nehezen látható zebra is felelős lehet abban, hogy gyermekével együtt elütötte egy autó a Párbeszéd képviselőjét a II. kerületben csütörtökön. Budapesten sok olyan gyalogátkelőhely van, ahol látható a felfestés, a Budapest Közút azt mondja, a legtöbb helyen fluoreszkáló táblák is figyelmeztetnek a zebrákra. A fővároson kívül legutóbb Pécsett gázoltak halálra egy gyalogost az egyik zebrán.

"Amikor a zebrán egy párt lépést léptünk, kettőt-hármat körülbelül, akkor egyszer csak éreztem, hogy becsapódott az autó a jobb oldalamra. A gyermekem az a bal oldalamon volt, úgyhogy szerencsénk volt ebből a szempontból, hogy én kaptam az ütés nagyobbik részét"

- emlékezett vissza Kovács Márton.

A Párbeszéd II. kerületi képviselőjét csütörtökön reggel, hároméves kislányával együtt gázolták el az egyik Hűvösvölgyi úti gyalogátkelőhelyen. Kovács Márton szerint ez a zebra azért veszélyes, mert hiába van kitáblázva, a felfestést már nehéz észrevenni. A Szövetség a II. kerületért átmenetileg zebrazászlókkal próbálja orvosolni a helyzetet.

A hétköznapi, közlekedéssel kapcsolatos bejelentéseket gyűjtő Járókelő blogon több tucat olyan gyalogátkelőhely is szerepel, amelynél veszély leselkedik a gyalogosokra. A zuglói Telepes utca és Öv utca kereszteződése például zebrát már csak nyomokban tartalmaz, az autósok itt szinte csak a figyelmeztető táblák miatt észlelhetik a gyalogátkelőt.

A fővárosi gyalogátkelőkért felelős Budapest Közút szerint a zebrazászlók nem jelentenek valódi megoldást. A társaság szerint a Hűvösvölgyi úti zebrát is jól láthatóan, előre jelzik a fluoreszkáló figyelmeztető táblák, amelyhez hasonlókat szinte az összes, lámpával nem biztosított gyalogátkelőnél elhelyeztek 2014 óta. A Budapest Közút 2019-ben még 60 ezer négyzetméter burkolati jel felújítását tervezi.

Veszélyes gyalogátkelők azonban nem csak a fővárosban, az egész országban vannak. Pécsett mécsesek emlékeztetnek egy kedden történt halálos gázolásra. A kereszteződésben a helyiek szerint az autósok alig látják a gyalogosokat.

Egerben pedig néhány éve világítással próbálták biztonságosabbá tenni az egyik forgalmas zebrát, de az ott lakók szerint ezeknek a lámpáknak azóta nyoma veszett.

atv.hu

További belföldi híreink