Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-16 18:30:00

Szökött rab: a túszul ejtett biztonsági őr vezette nyomra a rendőröket

Sem a bíróság, sem a büntetés-végrehajtás nem hibás a tegnapi fogolyszökésért - ezt állítják az érintett szervezetek. Ezen a véleményen van a Fővárosi Törvényszék korábbi elnöke is, aki a túszdráma idején éppen a bíróság épületében tartózkodott. A Blikk úgy tudja, a 35 éves férfi volt az, aki 2017-ben megkísérelt kirabolni egy kőbányai bankfiókot, ám menekülés közben egy kisteherautó elgázolta.

Az úttestre esett pisztolyt vizsgálja az egyik helyszínelő 2017. novemberében Kőbányán, az után, hogy a bankfiókot kifosztó férfit már elvitték a mentők. A bankrabló ugyanis csak néhány percig örülhetett a zsákmánynak, mert menekülés közben elütötte egy teherautó. A menekülés úgy tűnik, nem Sz. Károly erőssége: a Blikk szerint a pénteken Újpalotán meglőtt, szökött rab volt az, aki a peches kőbányai bankrablást is elkövette.

Az emiatt 9 éves börtönbüntetését töltő férfit pénteken garázdaság és rongálás miatt további egy évre ítélte a bíróság.

„Annyira horrorisztikus volt, hogy szinte nem fogta fel senki sem, hogy ez mennyire komoly…” - a fővárosi bíróság korábbi elnöke a Markó utcai épületben élte át a fegyveres túszejtés perceit. Gatter László azt mondja: a bíró vészjelzésére a tárgyalóterembe siető, fegyvertelen bírósági biztonsági őr lett a menekülő rab túsza.

„Én azért láttam, hogy ez nagyon komoly, mert beszéltem ezzel az őrrel is, aki érintett volt: őt nagyon megviselte az esemény. Láttam a videófelvételt is az eseményről, tényleg nagyon ijesztő.

Annyira ijesztő volt, hogy szinte abban a pillanatban föl sem lehetett fogni, hogy ilyen történik ma Magyarországon” 

– emlékezett vissza Gatter.

A törvényszék szerint a bíróság szabályosan járt el akkor, amikor úgy rendelkezett, hogy a bilincs levehető a vádlott kezéről. A felelősség ügyében a büntetés-végrehajtás is belső vizsgálatot indított.

„Ennek a vizsgálatnak az elsődleges megállapításai szerint kollégám szakmai hibát nem követett el, a feladatát a vonatkozó jogszabályi előírásoknak és a belső normáknak megfelelően látta el” – mondta Híradónknak Orosz Zoltán. A Büntetés-végrehajtás szóvivője arról is beszámolt, hogy munkatársa a támadás következtében megsérült, őt kórházba szállították, csak könnyebb sérüléseket szenvedett.

A kriminálpszichológus szerint Sz. Károly tudatosan készülhetett a szökésre és a túszejtésre is, az ellenállás mértékével azonban nem számolhatott. Végh József azt mondja: ilyen helyzetben a legjobb engedelmeskedni, és legfeljebb passzív ellenállást tanúsítani.

„Húzom az időt, hiszen közel vannak a rendőrök, és bízom abban, hogy be fognak avatkozni. Illetve még egyet had tegyek hozzá: abban az esetben, ha lövések dördülnek, akkor a közelben lévő emberek lehetőleg ne mozogjanak. Maximum guggoljanak lassan le, de ne mozogjanak, mert reflexből a rendőrök is rájuk lőhetnek, illetve az elkövető is rájuk lőhet” – jegyezte meg Végh József. 

Híradónk úgy értesült: a túszul ejtett bírósági biztonsági őr volt az, aki nyomra vezette a rendőröket: ugyanis emlékezett annak a Nissannak a rendszámára, amellyel az elkövető tovább menekült Újpalota felé, ahol végül meglőtték a rendőrök.

atv.hu

További belföldi híreink