Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-14 14:38:00

Eltűnt a rovarvilág 60-70 százaléka: ez az emberiség kihalásához is vezethet

A haszonnövényeket pusztító rovarok ellen olyan szereket használunk, melyek az összes többi rovart is elpusztítják, ráadásul van köztük, ami idegmérget is tartalmaz és káros a gyerekekre is.

Eltűnt a rovarvilág 60-70 százaléka: ez az emberiség kihalásához is vezethet

Tömegével pusztulnak a rovarok szerte a világon és ez az emberiség kihalásához is vezethet. Erről beszélt Rodics Katalin, a Greenpeace kampányfelelőse az ATV Start műsorában, aki azt is elmondta, hogy egy felmérés szerint a rovarvilág 60-70 százaléka eltűnt. Igaz, sokan mondják azt, hogy nem szeretik a szúnyogokat, de ne feledkezzünk el arról, folytatta, hogy ezek a rovarok biztosítják a többi állat és a növények fennmaradását a tápláléklánc részeként.   

Van néhány rovarfaj, melyek a haszonnövényeinket pusztítják, és ezek irtására olyan növényvédő és rovarölő-szereket használunk, amelyek az összes többi rovart is elpusztítják, közölte. Emiatt pusztulnak el a madarak és olyan emlősök, melyek rovarokkal táplálkoznak, tette hozzá.

Az utóbbi időben tapasztaltuk a méhek tömeges pusztulását, pedig az ő jelenlétük a növények beporzásához nélkülözhetetlen, jelentette ki. Az Unió betiltotta a neonikotinoidok használatát, de Magyarországon még mindig használják, tudtuk meg. Ha ebből egy pici csepp marad a növényen, és a méhek megisszák, elpusztulnak.
 
Rodics Katalin beszélt róla, ha valaki felelősen gondolkodik, láthatja, hogy enélkül a szer nélkül is tudunk termelni. Ez csupán egy hatalmas üzletág lobbiereje, hogy azokat a rovarölő-szereket használják, tette hozzá.
 
Az Unió által megjelent széleskörű tanulmány bizonyítja, hogy a rovarölő-szerek a gyerekek IQ-ját csökkentik, közölte, majd kifejtette:

a neonikotinoid idegméreg, és bejutva az anyaméhben fejlődő embrióba a placentán keresztül, a gyermeknél figyelemzavaros hiperaktivitást okoz.


Sok szó esett a globális felmelegedésről is, ami a szakember szerint tönkreteszi az emberiséget, de az távolinak tűnik, ez a veszély viszont már  nagyon is közeli, állapította meg Rodics Katalin. A rovarok elpusztulásával az élővilág alapját tesszük tönkre, ami az évszázad végére is bekövetkezhet, jelentette ki.
 
Létezik már olyan ökológiai módszer a növénytermelésben, amihez nem kell rovarölő-szert használni, közölte a Greenpeace kampányfelelőse, amiről az ENSZ, az Egészségügyi világszervezet és a Gazdasági világszervezet is jelentetett meg tanulmányokat. Így nem tesszük tönkre az élővilágot, a talajt, a vizeinket, a klímát, az egészségünket és a gyerekeink jövőjét, sorolta.

Felhívta a figyelmet, hogy az állami támogatásokat az ökológiai gazdálkodásnak kellene kapnia, nem az agyonvegyszerezett iparinak. Mi magunk is tehetünk a veszély ellen azzal, hogy öko- és biotermékeket vásárolunk, hangsúlyozta Rodics Katalin.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink