Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-12 13:15:00

Videó: élőlánccal vonták körül a Magyar Tudományos Akadémiát

Élőlánccal tiltakoztak a Magyar Tudományos Akadémiát érintő változások ellen tudósok és kutatók, diákok és civilek, valamint a szakszervezetek és a pártok képviselői. Annyian voltak, hogy többszörösen körbeérték az épületet. Arra kérték Lovász Lászlót, az MTA elnökét, hogy vállalja a konfliktusokat a jövőről folytatott egyeztetéseken. Az Akadémia elnökségének ülése most is tart: itt döntenek arról, hogy mit reagáljanak a kormányzati tervekre. Orbán Viktor miniszterelnök szerint a tudományos kutatás szabadsága nem sérülhet.

Videó: élőlánccal vonták körül a Magyar Tudományos Akadémiát
Fotó: Barbara Gabriella

„Szabad ország, szabad egyetem” - Transzparensekkel és folyamatos skandálással gyülekeztek a tiltakozók a Tudományos Akadémia előtt. A legtöbben olyan könyveket vittek magukkal, amelyek megjelenítik számukra a magyar tudományt.

A tiltakozással egy időben bent az Akadémia elnöksége is megkezdte az ülését, ahol a kutatók által csak Palkovics-csomagként emlegetett javaslatról egyeztettek. A tiltakozók az elnökségnek és a kormánynak is üzentek. „Nekünk, tudósoknak az az üzenetem, hogy sapere aude: merjünk tudni és képviseljük tudásunkat. A kormánynak, a tudást megkérdőjelezőknek pedig azt üzenem, hogy adják vissza a tudás becsületét és adják vissza a következő nemzedéknek az iskolákat”- fogalmazott Pléh Csaba pszichológus.

A felszólalók szerint létezik egy mesterterv, amelynek csak első lépcsője az akadémia autonómiájának megszüntetése. „Feltehetnénk egy táblát, hogy most az MTA, de ki lesz a következő?”- vetette fel Kenesei István nyelvész.

A kutatók kikérték maguknak, hogy sorosistának nevezzék őket, és arra kérték Lovász Lászlót, hogy vállalja az ezzel járó konfliktusokat.

Az Akadémia elnöke végül nem szólt a tiltakozókhoz, követeléseiket azonban átvette. Miközben az elnökség bent tárgyalt az akadémia jövőjéről, kint a tiltakozók élőlánccal vették körbe az épületet. Annyian voltak, hogy többszörösen körbeérték az akadémiát. Az élőláncban nem csak kutatók, diákok és civilek, politikusok is ott voltak.

„Nem engedhetjük, hogy a CEU után egy újabb óriási kár érje Budapestet”- közölte a helyszínen Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt.


„Üzenjük innen Orbán Viktornak, hogy hagyja abba, amit csinál, mert annyi kárt okozott már ennek a népnek, ami túl sok ahhoz, hogy ezt el lehessen viselni”- ezt már a DK-s Varju László mondta az eseményen.

Mellár Tamás országgyűlési képviselő pedig kijelentette: „végveszély van, mert a kormány eltökélt szándéka, hogy az MTA intézményeit megszüntesse”.

A tiltakozásra válaszul Palkovics László minisztériuma annyit közölt, hogy teljesítményalapú finanszírozásra van szükség és hozzátették: sajnálják, hogy egyes szereplőknek fontosabb a hangulatkeltés, mint a szakmai párbeszéd.

Orbán Viktor pedig nyílt levélben válaszolt a változások ellen tiltakozó fiatal kutatóknak. Azt írta, hogy mindannyian a magyar tudomány és a magyar emberek javát keresik, Palkovics László pedig kész az egyeztetésre az érintettekkel.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink