Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-12 09:43:00

Egyre több dolgozó lép be a szakszervezetekbe - sztrájkolni akarnak

Több autóipari beszállító cég dolgozói is megkeresték a napokban a Vasas Szakszervezeti Szövetséget, hogy tagszervezetet szeretnének alapítani – írja a Népszava.

Egyre több dolgozó lép be a szakszervezetekbe - sztrájkolni akarnak

A lap szerint az egyik cég munkavállalói azonnal sztrájkba is akartak lépni, hogy így kényszerítsenek ki egy nagyobb léptékű béremelést. A Népszava arról ír, úgy kellett megmagyarázni a dolgozóknak, hogy jogilag nem lehet azonnal sztrájkolni.

A győri Audi munkabeszüntetését megszervező szakszervezet is azt közölte: a gyárban dolgozók 70 százaléka már szakszervezeti tag. A Vasas Szakszervezeti Szövetségnél az addig 25 ezer fős tagság nagyjából 10 százalékkal bővült az elmúlt hetekben, a szervezet alelnöke szerint nem csak az Audi-sztrájk sikerén felbuzdulva, hanem azért is, mert egyre erősebb a dolgozók érdekérvényesítési szándéka és képessége. Azért még így is van hova fejlődni: az országban a munkavállalók nagyjából 10 százaléka tagja valamilyen érdekképviseletnek.

A szakszervezetek iránt támadt – a Google keresései statisztikáiban is tetten érhető - fokozott érdeklődés egyik oka, hogy január végén az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) a hazai versenyszférában eddig nem látott méretű, sikeres sztrájkot szervezett.

atv.hu 

További belföldi híreink