Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-12 19:01:00

A kormány szerint fake news Jávor Benedek bejegyzése

Az EP-képviselő szerint a magyar kormány lemond az Elios által megvalósított projektet uniós finanszírozásról, mintegy beismerve az ügy törvénytelenségét. Megkerestük az illetékes minisztériumot, ahol nem cáfolták, hogy kikerültek a leadott csomagból a közvilágítási projektek számlái, de azt álhírnek nevezték, hogy az ország uniós forrást veszítene.

A kormány szerint fake news Jávor Benedek bejegyzése

„Több egymástól független magyar és uniós forrás egybehangzó állítása szerint a magyar kormány kiveszi a Bizottságnak leadandó végleges számlacsomagból az Elios által megvalósított, az OLAF által vitatott közvilágítási projektek számláit. Azaz gyakorlatilag lemond az uniós finanszírozásról, reménytelennek ítélve, hogy meggyőzze Brüsszelt a projektek jogszerűségéről”

- olvasható Jávor Benedek mai bejegyzése a honlapján.

Az EP-képviselő közlése szerint az Elios projektjei még az előző, 2007-2013-as költségvetési ciklus támogatásaiból valósultak meg, az uniós támogatások finanszírozása miatt azonban a számlákat utólag kell benyújtani, így ennek az időszaknak a lezárása most történik meg. Mint írja,

„az Elios-számlák jóváhagyására a fennálló viták miatt mindmáig nem került sor”.

A képviselő hozzáteszi: forrásai szerint „mivel a kormány képtelen volt meggyőzni a Bizottságot, hogy az OLAF-jelentés megalapozatlan, és az Elios-beruházások szabályszerűek voltak”, ezért ebből az utolsó csomagból kivették a Tiborcz István egykori érdekeltségébe tartozó cég beruházásainak számláit, magyarán nem igényelnek uniós támogatást a projektekhez.

Az EP-képviselő bejegyzése kapcsán megkerestük az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, ahol közölték: „a közvilágítás fejlesztési projektet eddig is a kampányeszközként használta a bevándorláspárti ellenzék a saját politikai céljai eléréséhez, most sincs ez másként”. Hozzátették: „a projektet megvalósultak, és a rendőrség is megállapította, hogy nem történt bűncselekmény”.

Mint írják, a „KEOP uniós fejlesztési keretének 100%-át ki tudta használni Magyarország, nem vesztettünk forrást. A magyar gazdaság teljesítménye lehetővé tette, hogy a kormány mintegy 10 százalékkal megemelje az uniós forrásokat, így az elszámolásból kikerülő tételek esetén is száz százalékon fog zárni a KEOP. Fake news tehát, hogy uniós forrást veszítenénk”.

A tárca szerint bevett gyakorlat, hogy túlvállalás történik, mivel a Bizottság minden országban mindig vitatja a projektek egy részét. „110 százalékát költöttük el a rendelkezésre álló keretnek, és mind a 100 százalék lehívásra került olyan projektekkel, ahol nem volt vita a kormány és a brüsszeli bizottság között”- olvasható az ITM válaszában.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink