Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-11 15:20:00

Megvan az EP választás időpontja

Bár Áder János köztársasági elnök még nem írta ki az európai parlamenti választás időpontját, már lehet tudni mikor lesz a szavazás - mondta a Nemzeti Választási Iroda elnöke az InfoRádiónak.

Megvan az EP választás időpontja

A Nemzeti Választási Iroda már elkezdte a felkészülést az európai parlamenti választásra. Elvégezték a szavazókörök felülvizsgálatát is – közölte a szervezet elnöke. Pálffy Ilona kiemelte: bár Áder János köztársasági elnök nem írta ki a szavazás időpontját, már lehet tudni, hogy mikor lesz: május 26-án.

Az uniós szabályozás meghatároz egy időintervallumot, Magyarországon pedig hagyományosan vasárnap tartjuk a voksolásokat.

„Nekünk jóval hamarabb el kellett kezdeni a felkészülést, közbeszerzési eljárásokat kellett kiírni, értékelnünk kellett, és fel kell készülnünk azokra a törvénymódosításokra, amelyek szeptember 1-jétől léptek hatályba." - ismertette Pálffy Ilona, aki arról is beszélt, hogy változtak a szavazás egyes szabályai is.

Főleg az átjelentkezéssel kapcsolatos problémákat igyekezte kezelni a jogalkotó. A választást megelőző péntek helyett szerda délutánig lehet a kérelmet benyújtani, így a hivatalnak több ideje lesz feldolgozni a dokumentumokat. Az NVI elnöke tájékoztatott: az EP-választáson is lesz lehetőség levélben szavazni azon magyar állampolgároknak, akik unión kívüli államban élnek.

atv.hu

További belföldi híreink