Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-11 16:06:00

Az amerikai külügyminisztérium közleményt adott ki a Pompeo-látogatás előtt

Hosszú közleményt adott ki az amerikai külügyminisztérium Mike Pompeo mai közép-európai látogatása előtt: ebben a NATO-kötelezettségünkről, a térség energiabiztonságáról, az eleven civil szervezetekről, a sajtószabadságról és az orosz, kínai befolyásról is írnak.

Az amerikai külügyminisztérium közleményt adott ki a Pompeo-látogatás előtt

Határozott hangú közleményt adott ki az amerikai külügyminisztérium Mike Pompeo magyarországi és szlovákiai látogatása előtt. Eszerint az Egyesült Államok elkötelezett, hogy elmélyítse diplomáciai, katonai, kereskedelmi és kulturális együttműködését Közép-Európával, annak érdekében, hogy az Oroszország és Kína nyomásának kitett régió kapcsolata a Nyugattal erősödjön.

Az Egyesült Államok elvárja szövetségeseitől, hogy járuljanak hozzá védelmi képességeik megerősítéséhez. Mind hazánk, mind Szlovákia esetében hiteles terveket látnak arra vonatkozóan, hogy a GDP 2 százalékát védelmi kiadásokra fordítsák, aminek húsz százalékát 2024-ig az eszközbeszerzések teszik ki. Azt is írják, hogy az Egyesült Államok, Magyarország, Szlovákia és minden NATO-szövetséges közös érdeke a gyarapodó, stabil és demokratikus Ukrajna.

A szövetségeseinket szövetségesként kezeljük, és elvárjuk tőlük, hogy betartsák vállalásaikat. A NATO, az EBESZ és más transzatlanti intézmények tagjaként kormányaink arra esküdtek fel, hogy fáradhatatlanul dolgozzanak állampolgáraink szabadságának biztosításáért. „A demokráciák a legerősebb szövetségeseink; a vibráló civil társadalom és a szabad média a plurális demokrácia sarokkövei” - tartalmazza a közlemény.

A külügyminiszter látogatására a vasfüggöny lebontásának harmincadik évfordulóján kerül sor, amikor a közép-európaiak visszaszerezték szabadságukat és szuverenitásukat, a nyugati demokráciák útjára léptek, és ezt a NATO- és EU-csatlakozással is megerősítették.

Az amerikai kormány által finanszírozott tudományos és szakmai csereprogramot is indítanak, és a 2019-2020-as tanévtől hazánk csatlakozik a Future Leaders Exchange Programhoz, amely magyar középiskolásoknak biztosít egyéves amerikai ösztöndíjat.

Erősítik a független helyi média támogatását is mind a négy visegrádi országban. Közép-Európa-szerte támogatják a korrupció elleni fellépést, a bűnüldözési együttműködés mellett az oknyomozó újságírás támogatásával, hogy tanulmányozzák az átfedést a térségre jellemző korrupció és az orosz és a kínai befolyás között - írják.

Az amerikai külügy emlékeztet, hogy Magyarországon és Szlovákiában amerikai cégek százai működnek, ezért az Egyesült Államok stabil működési, kiszámítható jogi környezetet szorgalmaz, egyenlő esélyekkel a közép-európaiak és amerikaiak számára.

Együttműködnek Magyarországgal és Szlovákiával az energiabiztonság megerősítésében is - írják -, megemlítve, hogy a Krk-szigeti cseppfolyós földgázterminál közvetlenül hozzájárul ehhez. Hazánktól és Szlovákiától emellett elvárják, hogy szembemenjenek az Északi Áramlat 2 és a Török Áramlat gázvezetékekkel.

atv.hu

További belföldi híreink