Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-10 17:49:00

Videó: Önvezető robotautók csaptak össze a Budapesti Műszaki Egyetemen

Önvezető robotautók csaptak össze a Budapesti Műszaki Egyetemen. A kiskocsik önállóan döntöttek az útvonalról és előztek is, ha szükség volt rá. A mérnökök szerint a technológia adott, hogy önvezető autók járjanak a jövőben az utakon, de rengeteg kérdés vár válaszra, például, hogy egy önvezető autó baleseténél kit terhel felelősség.

Mint a nagyoknál, safety car vezeti fel a kis robotautók versenyét a Műszaki Egyetemen. A szabály itt viszont egészen más, nem tilos megelőzni a felvezető autót, sőt. Pluszpont jár érte, ha a versenyző megelőzi.

Bár játékautónak tűnnek, nem azok - a robotkocsikat hosszú évekig fejlesztették a mesterszakos mérnökhallgatók. Távirányító nélkül működnek, úgynevezett önvezetők, döntenek például az útvonalról - erre szükség is volt az idei labirintus feladat miatt.

„A labirintus, amit ők bejárnak, nem ismert előre, ők most látják először, ráteszik őket a vonalakra, és az a feladat, hogy neki a labirintus minden ágát-bogát be kell járnia anélkül, hogy tudná, hogy ez a labirintus hogyan épül.” - mondta az ATV Híradó kamerájának Tevesz Gábor, a BME Villamosmérnöki karának dékánhelyettese.

A dékánhelyettes szerint nem kizárt, hogy a távoli jövőben a kis robotokhoz hasonló önvezető autóké lesz a főszerep az utakon. A technikai feltételek ugyanis adottak, a váltást inkább az alassítja, hogy rengeteg jogi kérdésre kell még választ adni - hiszen ezek a kocsik döntéseket hoznak az emberek helyett.

„Ezeknek az intelligens autóknak a döntései olyan következményekkel járhatnak, hogy például az autó balesetet okoz, emberéletbe okoz kárt, ki ezért a felelős, mert a kocsi tulajdonosa nem is tudja, mi működteti ezt az autót, ezek a kérdések még rettenetesen nem szabályozottak.” - tette hozzá Tevesz Gábor.

A kis robotautó lelkét mutatja az Armageddon csapat fejlesztője – a vezérlést. Itt dől el szinte minden. A kétfős csapat három éve dolgozik a roboton. Azt mondják, mindig van mit javítani.

„Az indulásnál volt egy kis gond, nem akart elindulni a rádiós kapuval, de utána bejárta az egész pályát, a safety car követést megcsinálta, de azért kicsit csalódottak vagyunk, hogy csak egy mért kört tudott menni az autó.” - mondta kameránknak Buszka Balázs, a csapat egyik tagja.

Az idei volt a tizedik robotautó verseny. A Műszaki Egyetem azt tervezi, hogy a következő években nyitnak más egyetemek felé, de akár külföldi hallgatók is nevezhetnek majd.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink