Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-06 05:09:00

Ügyfélkapun keresztül vezényelnék le az előválasztás második fordulóját

Az MSZP csak akkor hajlandó hozzájárulni az előválasztás júniusi fordulójában online szavazáshoz, ha a regisztrációhoz a szavazó az ügyfélkaput veszi igénybe. Ezt Karácsony Gergely és Puzsér Róbert is elfogadja. Az érintettek ugyanakkor még nem keresték meg az ügyfélkaput működtető Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltatót, hogy tisztázzák: jogilag és technikailag felhasználható-e erre a rendszer. A szocialisták szerint a kormány nem teheti meg, hogy elzárja az ügyfélkaput az ellenzéki szavazók elől.

Karácsony Gergely szerint mindenki félreértette az előválasztás második fordulójához szükséges online regisztrációt.

Ezt mutatja szerinte például Molnár Zsolt interjúja, aki kategorikusan elutasította az internetes regisztrációt, noha ebben az MSZP, a Párbeszéd és Puzsér Róbert is megállapodott. Karácsony szerint már decemberben eldöntötték, hogy az ügyfélkapun keresztül lehetne biztosítani az online regisztrációt.

Karácsony Gergely szerint mindkettőjüknek igaza van egyrészt, mert van online regisztrációra lehetőség a politikai megállapodásunk értelmében, másrészt Molnár Zsoltnak is igaza van, mert ehhez kell személyesen regisztrálni hiszen az ügyfélkaput személyes jelenléttel lehet igényelni.

Puzsér Róbert kampányfőnöke szerint azonban az ügyfélkapu csak arra kell, hogy a leendő online szavazó belépve fiókjába, kinyomtassa onnan saját adatlapját. Ezt kellene beszkennelve feltölteni az előválasztási oldal felületére, mert ez kellő garancia a választás tisztaságára és anonimitására.

Az MSZP szerint csak az ügyfélkapus adatokkal történt regisztráció fogadható el, minden más rendszer visszaélésre adhat okot. Molnár Zsolt azt mondja: még meg se keresték az ügyfélkaput működtető Nemzeti infokommunikációs szolgáltatót, ugyanakkor szerinte egyetlen jogszabály sem tiltja, hogy az ügyfélkaput előválasztásra is használják.


„Az a kérdés, hogy a jelenlegi jogrendszerben alkalmazható-e az ügyfélkapu, olyat nem tehetnek, hogy önhatalmúlag kijelentik: nem vehető igénybe az előválasztásnál. Az a kérdés, hogy jogszerűen felhasználható-e most erre. A kormánynak ebben most nincs dolga.”

– magyarázta az MSZP budapesti elnöke.

Az ATV megkereste a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltatót, hogy megtudja: jogilag és technikailag felhasználható-e az ügyfélkapu az előválasztáshoz. Egyelőre nem érkezett válasz.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink