Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-02 07:22:00

Szakértők: Lehetne bért emelni, csak politikai akarat kell hozzá

Túl alacsonyak a magyarországi bérek a megélhetési körülményekhez képest a legnagyobb német szakszervezet egyik vezetője szerint. A legfrissebb uniós statisztikából szintén az derül ki, hogy Magyarország továbbra is a sereghajtók között van a minimálbér tekintetében. Pedig az ATV-nek nyilatkozó szakértők szerint a magyar gazdaság magasabb béreket is elbírna, ha lenne rá politikai szándék.

Más előnyök mellett 18 százalékos, de minimum 75 ezer forintos béremelést sikerült kiharcolnia az Audi dolgozóinak és az őket képviselő szakszervezetnek az egy hétig tartó sztrájkkal. A dolgozók főleg azt sérelmezték, hogy a környező országok autóipari munkásai jóval többet keresnek a magyar munkavállalóknál.

„Annak az oka, hogy a termelés részben Magyarországon van, az lényegében abból indul, hogy a magyar bérek alacsonyabbak. Ezt el kell fogadni. Ez lehet, hogy nem tetszik, de még mindig jobb, mintha nem lenne itt ilyen típusú termelés” – fogalmazott Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az Echo Tv-ben kedden.

Pogátsa Zoltán szerint viszont erre rácáfolt az élet. A közgazdász az ATV-nek azt mondta: az alacsonyan tartott fizetések ideje lejárt, hiszen a munkaerőpiac az átlagbérek évi 4-5 százalékos emelkedése ellenére is bővülni tudott. A közgazdász szerint egyes cégek – ahogy most a győri Audi – dolgozói ráadásul jelentős béremelést is ki tudtak harcolni.


„Ezek a cégek láthatóan mégiscsak megengedheti maguknak, hogy ezeket a béreket kifizessék, hiszen ugye egyébként nem mentek volna bele ilyen hamar egy megegyezésbe. És azt se felejtsük el, hogy a minimálbért is emelték két éven keresztül, megint csak ilyen jelentős mértékben, és mindezt elbírta a magyar gazdaság” – mondta Pogátsa.

Minimálbér tekintetében azonban továbbra is az unió sereghajtói között van Magyarország: csupán Bulgáriát, Lettországot és Romániát sikerült megelőzni az Eurostat januári adatai szerint. Molnár László, a GKI vezérigazgatója szerint a létminimum szintjét éppen csak elérő minimálbéres fizetés főleg a kisebb hazai vállalkozásoknál jellemző, amelyek – főleg a magas adók miatt – nem tudnak emelni a béreken. Pedig Magyarországon az adókból származó költségvetési bevételek Molnár László szerint GDP-arányosan rendkívül magasak.

„Van még tere annak, hogy csökkentsük ezeket az adókat, példának okáért jóval kevesebb presztízsberuházást kéne végrehajtani, és abból a pénzből már bőven lehetne bért emelni, akár az egészségügyben, oktatásban, szociális szférában” – mondta a GKI-vezér. A szakértők szerint a járulékok és adók csökkentése mellett hosszú távú, fokozatos, és a gazdaság számára is kiszámítható pályán mozgó béremelkedésekre lenne szükség.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink