Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-29 12:59:00

V4-német csúcs: Február elején újra találkozik Merkel és Orbán

Szijjártó Péter ma munkatársunk kérdésre megerősítette: február elejére a szlovák elnökség megszervezte a V4-Németország csúcstalálkozót. Ez azt jelenti, hogy a német kancellár megint találkozik Orbán Viktorral is. A külgazdasági és külügyminiszter a kereskedelmi számokkal indokolta a Merkel-V4 csúcsot.

Meg tudom erősíteni, hogy a szlovák elnökség összehívott egy V4-Németország csúcstalálkozót február elejére, és azt a találkozót természetesen meg is fogják tartani - ezt Szijjártó Péter mondta egy mai sajtótájékoztatón az ATV kérdésére. A külgazdasági és külügyminiszter indokoltnak nevezte a csúcsot, a gazdasági-kereskedelmi szempontokat hangsúlyozva. Mint mondta, "világos", hogy Németország első számú kereskedelmi partnere a visegrádi együttműködésnek. "Hogyha megnézzük a német-francia kereskedelmi számokat, akkor azt látjuk, hogy annál sokkal nagyobb a német V4-es kereskedelem, tehát gazdaságilag összenőtt Németország és a visegrádi térség" - teette hozzá. Fontos, hogy gazdasági, politikai kérdésekről a legfelsőbb szinten rendszeresen történjen egyeztetés, így a soros szlovák elnökség megszervezte a találkozót - mondta Szijjártó Péter.

Már megirtuk: lesz V4-izraeli csúcstalálkozó is. A kétnapos eseményt február 18-19-én tartják Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia részvételével Jeruzsálemben.

További belföldi híreink