Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-28 18:14:00

Sziklákat törtek át, robbantgattak – így próbálták kimenteni a kétéves spanyol kisfiút

Már zuhanás közben súlyos sérüléseket szenvedett Julen Rosello, az a kétéves spanyol kisfiú, aki január 13-án esett bele egy szűk, 25 centi átmérőjű kútba Andalúziában, Totalán város közelében, egy hegyvidéki területén, ahol a család kirándult – erről az Euronews számolt be.

Sziklákat törtek át, robbantgattak – így próbálták kimenteni a kétéves spanyol kisfiút

Julien Rosello holttestét szombat hajnalban, fél kettő előtt öt perccel találták meg a mentőcsapatok 71 méterrel a föld alatt. A törmelék közt találtak hajszálat a fiútól, amiben a DNS megegyezett a fiúéval, így egyértelmű volt, hogy az ő holttestére bukkantak.
 
Balázs László az ATV Start című műsorában arról beszélt, hogy az olyan szűk átmérőjű lyuknál, ahová a mentő személy nem fér be, csak olyan megoldás van, hogy azzal párhuzamosan egy tágabb lyukat fúrnak, és a valószínűsíthető mélységben vízszintesen egy átjárót képeznek.
 
A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetőjének elmondása szerint ennél az esetnél a terep nehézségei miatt sziklákat kellett áttörni, robbantgatni, hogy eljussanak a helyszínre. A kút mindössze 25 centiméter átmérőjű volt, egy bokros területen, ahol nem volt észrevehető az egyébként fedetlen lyuk - magyarázta a szakember, majd megemlítette, hogy Magyarországon is többször megtörtént, hogy fedetlen kútba vagy emésztőbe esik bele valaki, és gyakran tragédiával végződik. Hozzátette: mind a szülők felelőssége, mind a kútásó felelőssége felmerül az ügyben, ugyanis a kutat fedetlenül hagyták.
 
Beszélt arról is, hogy azért is nehéz volt megállapítani, hogy milyen mélyre zuhant a gyermek, mert zuhanás közben szinte maga mögött bontotta a lyuk szélét, amely egy földdugót képezett. A kamera ezt találta meg, és később derült ki, hogy a földdugó maga a gyermek volt – fejtette ki a szakember.
 
A mentőszolgálat vezetője elmondta, hogy ilyen kutakat gyakran ásnak az emberek azon a környéken, körülötte pedig kialakítanak egy tanyát, vélhetően illegálisan. Jelen esetben még vizsgálják, hogy ez a kút illegális volt-e – tette hozzá.

  
atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink