Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-23 05:10:00

Figyelmeztetnek: emelkedhetnek a törlesztőrészletek

Nagyon sokat erősödött a forint, 318 forint alá esett az euró. Ez annak köszönhető, hogy a Magyar Nemzeti Bank alelnöke olyan kijelentést tett, miszerint a jegybank a pénzügyi szigorítás útjára lép, és az MNB feladja az extrém laza szabályozást. A laza szabályozások miatt ugyanis tavaly a forint történelmi mélypontra zuhant.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője elmondta az ATV Start című műsorában, hogy az alelnök nem konkrét bejelentést tett a szigorításról, csak annyit mondott, ha az infláció eléri a 3 százalékot, vagy fölé emelkedik, akkor szükség lesz a szigorításra. Németh szerint ez nem volt meglepetés, mert már tavaly október-novemberben is elhangzott a jegybank részéről, hogy nyitni kell a szigorítás felé.
 
A vezető elemző elmagyarázta, a szigorítás azt fogja jelenteni, hogy a kamatok elindulnak felfelé. Az alapkamat már évek óta 0,9%, de az MNB különböző eszközökkel, forinttal árasztotta el a piacot, és ezt a pénzt először ki kell szívni a piacról - fogalmazott.

Hozzátette: mellette a kamatok is emelkedni fognak. „Ha valakinek változó kamatozású hitele van, az érzékelni fogja, hogy emelkedik a törlesztőrészlete, de nem lesz egyelőre drasztikus az emelés” - jegyezte meg.


 
Az elemző elmondása szerint, akik fix kamatozású hitelt vettek fel, azokat nem fogja érinteni a változás, inkább azokat érinti, akik régebbi hitelfelvevők, valamint, akik a svájci frank hiteleiket átváltották forintra, mert akkor még nem volt elterjedve a fix kamatozású hitel. Hozzátette: ezért van az, hogy a hitelfelvevők 60-65 százalékának még mindig változó kamatozású hitele van.
 
Lehetséges, hogy az MNB behoz olyan intézkedéseket, melyeknek során át lehet konvertálni a változó kamatot - folytatta. Mint mondta, azt most nem lehet tudni, hogy az emelés mértéke mekkora lesz, de szerinte nem valószínű, hogy éves szinten 1 százalékpont fölé emeljék, azonban néhány ezer forintos emelkedés várható. Nem fog olyan mértékben elszállni, mint a svájci frank esetében – jelentette ki az elemző, ha csak nem jön egy piaci pánik, és belekényszerítik a jegybankot a nagyobb kamatemelésbe, akkor jelenthet jelentősebb kamatterhet a háztartásokban.
 
A kérdésre, van-e arra utaló jel, hogy a kormányzat közbeléphet a változó kamatozású hiteleknél, Németh azt válaszolta, elképzelhető, hogy lesz olyan ösztönzés, hogy váltsanak fix kamatozásúra. Jelenleg nagyon alacsony a változó kamatozású hitel törlesztőrészlete – folytatta. Németh szerint a fix kamatozású hitel THM-je magasabb, de biztonságosabb, mert be tudjuk tervezni a költségvetésünkbe, és nem érhet meglepetés. Végül Németh Dávid tájékoztatott arról, hogy a legközelebbi monetáris tanácsi ülés jövő héten kedden lesz, ahol az alapkamatról fognak dönteni.  
 
atv.hu

További belföldi híreink