Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-21 17:43:00

Nyugdíj-ügy: Varga Mihály és a fideszesek sem mennek el a költségvetési bizottságba

Varga Mihály, de a fideszes képviselők sem mennek el a parlamenti költségvetési bizottság ülésére holnap - erősítették meg a kormányoldalon az atv.hu-nak. Így határozatképtelen lesz az ülés, melyet a bizottság DK-s elnöke hívott össze a januári nyugdíj-átutalások késése miatt.

Nyugdíj-ügy: Varga Mihály és a fideszesek sem mennek el a költségvetési bizottságba

Varga Mihály pénzügyminiszter nem megy el holnap délelőtt a parlament költségvetési bizottságának az ülésére, melyen azért hallgatták volna meg, mert január 11-én nem érkeztek meg a nyugdíjak az érintettekhez a Magyar Államkincstártól - tudtuk meg.

A költségvetési bizottságot, Varju László, a testület elnöke hívta össze holnapra és meghívta Mészáros Józsefet, az államkincstár elnökét is, hogy meghallgassák a késlekedésről, mely azon nyugdíjasok közül okozott sokaknak problémát, akik a bankszámlákra kapták a nyugdíjukat. A mintegy 2,7 millió nyugdíjas közül több mint egymillióan kapják banki átutalással a nyugdíjukat, a többieknek a postások viszik ki járandóságukat.

Az államkincstár elnöke sem tesz eleget a meghívásnak - mondták munkatársunknak.

Mivel a fideszes képviselők is távol maradnak, a bizottsági ülés határozatképtelen lesz.

Nagy felháborodást váltott ki, és az ellenzék napokig ostorozta a kormányt, mert egy állítólagos technikai hiba miatt nem érkeztek meg január 11-én a várt nyugdíjak a nyugdíjasok bankszámlájára. Ráadásul, elnézést sem kért senki a nyugdíjasoktól.

A Magyar Államkincstár azért utalta el 11-én késve a nyugdíjakat, mert véletlenül rossz értéknappal küldte be a tranzakciókat a GIRO Zrt. A nyugdíj folyósításának napja elvileg minden hónap 12-e, de ha ez a hétvégére esik, akkor az előző munkanapon szokott érkezni az utalás a nyugdíjasok bankszámlájára.

A pénzügyminiszter Mesterházy Attila (MSZP) írásbeli kérdésére azt válaszolta: "a legutóbbi alkalommal, 2019. január 11-én a nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő ügyfelek bankszámlákra érkező nyugdíjainak elutalása során technikai hiba lépett fel, amelyet napközben sikerült elhárítani". Emiatt Varga Mihály vizsgálatot is indított.

A Népszava nem sokkal később azt írta, hogy a botrány miatt Gondán Csabát, a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságának igazgató-helyettesét lefokozták. Ezt hivatalosan az államkincstár nem erősítette meg.

Ajánlom

További belföldi híreink