Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-18 16:09:00

Tarlós: A migráció a "legdivatosabb és legnyomasztóbb" probléma

Tarlós István nem érti, hogy a világ másik végéről "felbukkannak nevek", és egyszer csak azt mondják, nekik elképzelésük van Európáról és Magyarországról. A nagyköveteknek adott újévi fogadáson az idei főpolgármester-választásról azt mondta: mindent meg fog tenni, hogy ez a választás "ne legyen sikertelen a jelenlegi kurzus számára".

Tarlós: A migráció a "legdivatosabb és legnyomasztóbb" probléma

A migrációt „a legdivatosabb és egyben legnyomasztóbb problémának” nevezte tegnap este Tarlós István a Budapestre akkreditált nagykövetek előtt, akiknek újévi fogadást adott a Városházán. A főpolgármester azt fejtette ki, hogy valójában nem migrációról van szó, hanem az „európai népesség-összetételi probléma nagyon nehéz kezeléséről”. A főpolgármester beszédében nem "sorosozott" - derül ki a kommunikációs igazgatóságának a sajtóközleményéből, mely a főpolgármester beszédét összegzi. Viszont úgy fogalmazott: kompetenciaproblémát lát, amiket nem tud értelmezni. Nem érti, hogy lehet az, hogy a világ másik végéről "felbukkannak nevek", és egyszer csak azt mondják, nekik elképzelésük van Európáról és Magyarországról. "Nem értem a kompetenciájukat, az illetékességüket, és egyszerűen nem értem, hogy ki kérte fel őket erre”.

Azonban utána azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország mindig befogadó nemzet volt, Budapest pedig bármelyik nemzet bármelyik polgárát vendégként, barátként nyitott kapukkal várja. A magyar főváros testvérvárosi és együttműködési megállapodással rendelkező kapcsolatait megkülönböztetés nélkül igyekszik ápolni. Budapest ezen a felfogásán nem is kíván változtatni, „szeretnénk, ha mindenki jól érezné magát itt, megismerné városunkat, és mindent megteszünk azért, hogy hovatartozástól függetlenül a legnagyobb mértékben gondoskodjunk a biztonságukról” - mondta a fogadáson a sajtóközlemény szerint.

Tarlós István a diplomáciai testületek vezetői előtt emlékeztetett, hogy Magyarország idén két választás elé néz, májusban uniós választásokra kerül sor, októberben pedig az önkormányzati választásra, ami Budapestet is érinti. A maga részéről némi rábeszélés után vállalta el, hogy ismét elindul az októberi választáson - mondta, hozzátvéve: "mindent meg fogok tenni, hogy ez a választás ne legyen sikertelen a jelenlegi kurzus számára. Ahogy eddig is, megpróbálom a saját elképzeléseimet a lehetőségek keretei között érvényesíteni". Emlékeztetett, hogy közel 30 éve vesz részt a budapesti várospolitikában.

A nagykövetek előtt is elmondta, hogy bizonyos feltételekkel vállalta el az idei főpolgármester-jelöltséget, „nem a politikára szeretném helyezni a hangsúlyt, hanem a városra”, ennek jegyében a miniszterelnökkel kötött egy 15 pontos megállapodást, amelynek az egyik legfontosabb pontja, hogy közös budapesti közfejlesztési tanácsot alakítottak. „Ragaszkodom ahhoz, hogy Budapest városvezetésének és választott köztestületének meghatározó szerepe legyen a város jövőjében, a miniszterelnök pedig ebben partnernek mutatkozik” - tette hozzá.

A most elinduló fontosabb beruházások között említette a metróprojektek befejezését, a Lánchíd felújítását, két új Duna-híd megépítését, a repülőtérre vezető gyorsforgalmi út megújítását és bővítését, a belváros autómentesítésének előkészítését, a kerékpáros fejlesztéseket, valamint a Városháza tömbjének megújítását.

Tarlós István nehéz kérdésnek nevezte a hajléktalanügy kezelését, amelynek mint mondta, Budapesten van egy szociális, ellátási vonulata, ez tartozik a fővároshoz, és van egy „elkerülhetetlen” rendészeti vonulata is, amely pedig a Belügyminisztériumhoz tartozik. „Ketten együtt próbáljuk kezelni ezt a nagyon nehéz problémát”, amelyet teljes mértékben soha nem lehet felszámolni szerinte.

Elmondta azt is, hogy Budapest Európa egyik legbiztonságosabb városa. Kitért rá, hogy a kormánnyal közösen jelentősen fejleszteni kell a turizmust. Az elmúlt nyolc évben Budapest a külföldi protokoll-listákon az élhető városok sorában egyre előrébb kerül, ezzel kapcsolatban a főpolgármester a nagyköveteknek azt javasolta: bátran bíztassák állampolgáraikat, hogy jöjjenek Budapestre.

Tarlós István külön köszöntötte az eseményen Székelyudvarhely, Beregszász, Lendva, Szabadka és Kassa képviselőit, a „határon túlról érkezett polgármester barátainkat”.

További belföldi híreink