Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-17 06:44:00

Készülődik a sztrájk: személyesen Orbánnak címezték a problémákról szóló levelet

A szakszervezetek továbbra is a tárgyalásos utat tartják előbbre.

Készülődik a sztrájk: személyesen Orbánnak címezték a problémákról szóló levelet

„Négy szakszervezet eldöntötte, hogy megalapítja az Országos Sztrájkbizottságot, ezzel párhuzamosan a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma is ugyanerre a döntésre jutott”
- mondta Földeák András az ATV Reggeli Start című műsorában. A SZEF elnöke hangsúlyozta, a kettő nem egymás ellen megy, bár nem tartja szerencsésnek, hogy pillanatnyilag kettő ilyen kezdeményezés is van.

„Nem arról van szó, hogy ne lenne egység. Együtt vittük a molinót a tüntetésen január 5-én, az OSZT-ban is a legszorosabban együttműködtünk”- hangsúlyozta.

A SZEF elnöke elmondta, megkezdenék a tárgyalásokat a kormánnyal a közszolgálat gondjairól, de „valószínű”, hogy sztrájkolni fognak.

„Úgy tudom, hogy tárgyalnak róla, valószerűsítem, hogy igen”- pontosított az elnök hozzátéve, hogy  a szociális ágazatban dolgozók esetében is hasonló a helyzet. Arra a kérdésre, miszerint van-e olyan szakszervezet, amely esetében már tudni, hogy pontosan hol és mikor sztrájkol, Földeák elmondta, a csütörtöki nap folyamán erre is fény derül.

Azt viszont még most sem lehet pontosan meghatározni, hogy összességében hányan vennének részt egy országos sztrájkban.

 
„Ez nagyon sok mindentől függ. A mostani bizottság nem azért alakult meg, hogy sztrájkot szervezzen, hanem azért, hogy sikeresen tárgyaljon a kormánnyal. Ha nem sikerül, akkor mindent elkövetünk a sztrájkért. Nem tartom teljesen esélytelennek továbbra sem"- nyilatkozta Földeák.

A SZEF elnöke elmondta, problémáikat személyesen Orbán Viktornak címezik, főleg azért, mert nem minden ágazat tartozik az EMMI-hez. Földeák elmondta, az utóbbi időszakban csak egy levelet írtak, de azt is az előkészítő bizottság fogalmazta meg, a kedden megalakult sztrájkbizottság még egyet sem küldött a miniszterelnöknek.

A hétvégére szervezett országos demonstrációval kapcsolatban azt mondta, biztos benne, hogy a kormányzat is látja, hogy ilyen demonstrációsorozat nagyon régen nem volt Magyarországon. 40-50 városban volt minden szervezés nélkül megmozdulás, most viszont lesz minden megyeszékhelyen és egyéb magyar és külföldi városban demonstráció.

Közben egyre több részlet derül ki a szombatra tervezett megmozdulásokról. Országszerte csaknem 200 helyen félpályás útlezárással, forgalomlassító akciókkal és tüntetésekkel készülnek a tiltakozásra, lesz olyan település is, ahol mindhárom akcióra készülni kell.

A fővárosban a Blaha Lujza téren, az Oktogonon, a Szabadsághíd pesti hídfőjénél, valamint a Hősök terénél, a Gundel étteremnél gyülekeznek a tüntetők, majd a Kossuth térre vonulnak, az ott elhangzó beszédek után pedig mindenki átvonul a Clark Ádám térre, ahol élőben kapcsolják majd a vidéki demonstrációk helyszíneit. Tíz Magyarországon kívüli városban, köztük Melbourne-ban is tüntetnek majd.

Mint ismeretes, a  SZEF tavaly decemberben kérte fel a 13 ágazati tagszervezetét, hogy hozzanak testületi döntést az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottságban és a sztrájk szervezésében való részvételükről. Idén január 12-én a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) jelentette be, hogy készen áll a sztrájk megszervezésére és lebonyolítására, és időközben megalakult a sztrájkbizottság az Audi Hungáriánál is.

A Liga jelezte, kész a tárgyalásra, a Munkástanácsok azonban egyelőre nem döntöttek.

További belföldi híreink