Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-13 13:11:00

Még mindig órákat kell várni a sürgősségin, de az ellátás legalább hatékonyabb

Még mindig órákat kell várni a sürgősségin, de a szakemberek szerint az új, úgynevezett triázs-rendszer sokkal hatékonyabbá teszi az ellátást. Január elsejétől osztályozzák a betegeket: a legsürgősebb esetekben a lehető leghamarabb ellátják őket. A volt egészségügyi államtitkár szerint a problémát továbbra is a munkaerőhiány okozza.

Két zacskó háztartási keksz – az ATV híradó technikusa 13 éves fiának viszi a Bethesda kórházba, a fiút vakbélgyulladás miatt műtötték az éjjel.

„Délután egy órakor érkezett be a gyermek, és este öt óráig vizsgálták szakorvosok, ultrahangosok, és ezek után a sebészeti osztályukra beutalták műtéti előkészítésre, ami az éjszakai órákban meg is történt” – mesélte kollégánk, Schober Csaba.

Hosszú időnek tűnhet, amíg megműtötték a gyereket, de a szakértők szerint már ez is nagy előrelépés, korábban ugyanis órák teltek el anélkül, hogy orvos látta volna a beteget. Január elseje óta triázs rendszerben működik a sürgősségi ellátás itthon. Az új rendszerben egy szakképzett triázs ápoló az ellátás sürgőssége alapján osztályozza a betegeket. A páciensek papírján egytől ötig terjedő skálán tüntetik fel, hogy mennyire sürgős az ellátásuk. Ha valaki egyes, akkor azonnal el kell látni, ha pedig ötös szerepel a lapján, órákra elhalaszthatják a vizsgálatot. A sürgősségire csak azok kerülhetnek, akiknek ez létfontosságú.

„Azt az első hármat: az életveszély, a sürgősségi ellátásra szoruló, kritikus állapotban lévő betegeket tartalmazza, ez a három csoport van, ezt kell leválasztani” – mondta Híradónknak László Imre. A DK egészségpolitikusa szerint ennél a három besorolásnál nagyon fontos, hogy minél előbb megtörténjen az ellátás.

„Ettől a generális munkaerőprobléma nem oldódik meg”

 – vélekedett Kincses Gyula. A volt egészségügyi államtitkár szerint a triázs-rendszer bevezetése valóban hatékonyabbá teszi a sürgősségi ellátást, ezért hosszú távon csak jó hatása lehetne, ugyanakkor továbbra sincs elég dolgozó az egészségügyben.

„Magyarországon az egészségügyben a munkaerőhiány egyre kínosabb kérdés. De azt tudom, hogy több mint hatszáz erre szakmailag kiképzett, akkreditált személy létezik Magyarországon” – fogalmazott Kincses. Szerinte elvileg van elég szakember erre a rendszerre, csak az a kérdés, hogy ők az egészségügyben, vagy itthon vannak-e még egyáltalán. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumra a rendszer bevezetése után három nappal, január negyedikén közleményt adott ki arról, hogy már gyorsabbá és biztonságosabbá vált a sürgősségi ellátás. A Népszava viszont két napja arról írt, hogy az általuk megkérdezett kórházvezetők szerint a gyorsabb ellátáshoz továbbra is több orvosra és triázs nővérre lenne szükségük. Az ATV Híradója kereste a minisztériumot, de adásunkig nem válaszoltak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink