Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-05 05:10:00

Magas láz, erős fejfájás, látászavar: jövő héten megnőhet az influenzás betegek száma

Járvány még nincs, jövő hét közepétől azonban várhatóan megnő majd az influenzás megbetegedések száma a háziorvos szerint. Az iskolai szünet végével ugyanis nagyobb lesz az esélye annak, hogy találkozzunk a vírussal. A szakemberek szerint van még idő arra, hogy aki a veszélyeztetett csoportok bármelyikébe tartozik, beoltassa magát influenza ellen.

Egy kis ampulla is elegendő ahhoz, hogy megússzuk az influenzást, amely általában ilyenkor, január elején lendül támadásba. A betegség bárkit leteríthet, a legveszélyeztetettebbek mégis az idősek, a krónikus betegségben szenvedők, a várandósok és az egészségügyben dolgozók.

„Nagyon fontos számunkra, hogy az egészségügyi dolgozók között minél szélesebb körben megvalósuljon az oltás, azért, hogy az egészségügyi dolgozók is vigyázzanak magukra, és vigyázzanak a rájuk bízott betegekre” – mondta Horváth Ildikó, egészségügyért felelős államtitkár.

„Az elmúlt időszakban, az 51. héten 11 ezer megbetegedésről kaptunk jelentést” - a megbízott országos tisztifőorvos azt mondja: a népegészségügyi szakemberek a háziorvosok segítségével folyamatosan tájékozódnak az influenza jelenlétéről. „Egyelőre ebben a szezonban a 40. héttől kezdődően összesen 140 minta érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Referencia laboratóriumába, amiből 11 influenza A-vírust azonosítottunk” – árulta el Müller Cecília.

A jövő hét közepére valószínűsíti az influenzás betegek számának ugrásszerű növekedését Komáromi Zoltán. 

A háziorvos szerint – a fél évvel ezelőtti, déli féltekén tapasztalt járvány alapján - idén nálunk is az A-típusú vírusra lehet számítani. Komáromi szerint, ha valaki nincs beoltva influenza ellen, és elkapja a vírust, számíthat 40 fokos lázra, erős fejfájásra, látászavarra, izomfájdalmakra. A háziorvos hozzátette: az A-típusú vírus leggyakoribb a szövődménye, a tüdőgyulladás, a légzési elégtelenség.

A szakemberek azt mondják: a veszélyeztetett csoportok számára most van az utolsó pillanat az oltás beadatására, amely megfelelően véd az influenza A- és B-típusú vírusa ellen is. Oltóanyag pedig van elegendő, a megbízott tisztifőorvos szerint 1 millió 300 ezer adag áll rendelkezésre.

 

atv.hu

 

 

 

 

Január 8-tól indul az ATV új csatornája az ATV Spirit:

Ajánlom

További belföldi híreink