Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-03 10:13:00

IDEA: a rabszolgatörvény elfogadása sem változtatott a Fidesz támogatottságán

A decemberben készített közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy a Jobbik tábora némiképp szűkült, az MSZP, a DK és a Momentum támogatottsága pedig változatlan.

IDEA: a rabszolgatörvény elfogadása sem változtatott a Fidesz támogatottságán

Az IDEA Intézet 2018. december 17–20. között végzett felmérése alapján a november végi 34 százalékhoz képest

a Fidesz–KDNP-vel a teljes felnőtt népesség 35 százaléka szimpatizál, ez az arány a Jobbik esetében december közepén 7 százalék. Az előző hónaphoz képest az MSZP-t, a DK-t és a Momentumot egyaránt ugyanannyian támogatták, mint az előző hónapban. A szocialisták 7 százalékos, a Demokratikus Koalíció 6 százalékos, míg a Momentum 3 százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes népesség körében

- derül ki az intézet legfrissebb felméréséből.

A további pártokat tekintve az utóbbi körben az LMP 2 százalékról 3 százalékra növelte a támogatottságát a vizsgált időszakban, míg a Párbeszéd a korábbi 1 százalékos támogatottságán javított valamelyest, és jelenleg a teljes népesség 2 százalékának támogatását tudja magáénak. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt szintén változatlan (3%) támogatottsággal rendelkezik a teljes népesség körében.

A Fidesz–KDNP-re a novemberi biztos szavazó pártválasztók 51 százaléka után december elején 50 százaléka, míg a Jobbikra az előző hónapi kutatás 12 százaléka után december elején 11 százalék szavazna.

A biztos szavazó pártválasztók 10 százaléka az MSZP-t, 9 százaléka a DK-t, 4 százaléka az LMP-t támogatná. A Párbeszéd listájára a biztos szavazó pártválasztók 3 százaléka, a Momentuméra 5, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt listájára pedig a biztos szavazó pártválasztóknak 4 százaléka szavazna.

A pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok aránya kis mértékben csökkent, hiszen az előző havi 34 százalék helyett a vizsgált időszakban a megkérdezett 32 százalékuk nyilatkozott így.

Az IDEA Intézet közlése szerint a kutatás az úgynevezett „rabszolgatörvény” elfogadását követően készült és egyelőre az azt követő politikai viták és akciók állampolgári támogatottsága ellenére sem eredményeztek érdemi ellenzéki támogatottság-emelkedést. A lehetséges változásokkal a közvélemény-kutatók szerint több hónap után érdemes számolni, amelyek kimenetelei nem utolsó sorban a januári aktivitások függvénye is.
Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2018. december 17–20. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. Az 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.

atv.hu

 

 

 

Január 8-tól indul az ATV Spirit!

 

További belföldi híreink