Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-02 20:00:00

Egy hét alatt három embert is halálra gázoltak a magyar autópályákon

Egy elgázolt, és cserben hagyott nő holttestére bukkantak szerda hajnalban az M3-as autópálya kivezető szakaszán. A segítségnyújtás nélkül elhajtó autóst néhány órán belül elfogták a rendőrök.

 

Az elmúlt héten ezzel együtt három olyan halálos baleset is történt, amelyekben autópályán, illetve autóúton ütöttek el gyalogost.

Kiállított autóroncs figyelmeztet az M3-as autópálya mellett a biztonságos közlekedésre, szerdára virradóra egy autós mégis halálra gázolt innen nem messze egy nőt, majd segítségnyújtás nélkül elhajtott a helyszínről.  

Az egyik közeli benzinkút dolgozóitól úgy tudjuk, hogy a baleset nagyjából innen, a felüljárótól körülbelül 50 méterre történhetett – legalábbis itt látták hajnalban a rendőrautókat helyszínelni. Azt viszont, hogy a nő, hogy került az autópályára, egyelőre senki nem tudja, és az információkat senki nem erősítette meg.


A rendőrség vizsgálja a történteket, csakúgy, mint a december 26-án az M0-ás autóúton történt gázolásos baleset esetében. Karácsony másnapján egy férfi ugyanis szintén tisztázatlan okokból gyalogolt az autópályán, amikor egy személyautó elütötte. Szilveszter este pedig egy nő halt meg szintén az M0-áson – őt az után gázolta el egy harmadik autó, amikor a nő egy ütközés után kiszállt a kocsijából, és elsétált a leállósávra.  

A Totalcar újságírója azt mondja: ha az autópályán bármilyen okból meg kell állnunk, akkor kapcsoljuk be a kocsi vészvillogóját, és mindenképp vegyük fel a láthatósági mellényt.

„Nem tudok olyan körülményt, amikor indokolt az, hogy valaki autóból kiszállva folyamatosan a leállósávon tartózkodjon, vagy ott gyalogoljon. Ha mindenképpen ki kell szállni az autóból, mert például mondjuk kigyulladt, akkor szálljunk ki akkor, amikor jók a látási viszonyok, nem jön senki satöbbi, és a lehető leghamarabb menjünk át a szalagkorlát túloldalára, illetve hívjunk segítséget. Ha kell, a mobiltelefonnak a világítását bekapcsolva jelezzük a többi járművezetőnek, hogy előttük egy akadály, veszélyhelyzet van…”

-    fejtette ki Zách Dániel, a Totalcar szakújságírója.

A rendőrség balesetmegelőzési szakembere szerint lényeges, hogy az úton maradt autóból mindenki kiszálljon, és biztonságos távolságra menjen – természetesen láthatósági mellényben.

„A láthatósági mellény használata csak akkor kötelező, ha éjszaka, korlátozott látási viszonyok között, lakott területen kívül, gyalogosként tartózkodunk az útszakaszon. Ekkor fel kell venni, ezért a járműnek nem kötelező tartozéka, de ugye egy praktikus kiegészítője, hisz amint kiszállunk, nem járművezetők vagyunk, hanem gyalogosok”

- nyilatkozta Berzai Zsolt, az ORFK Balesetmegelőzési Osztályának alezredese, megbízott vezető.

Az Állami Autópálya Kezelő statisztikája szerint az autópályák leállósávjain a megállástól számítva körülbelül 20 percig van esély az életben maradásra.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink