Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-22 06:29:00

Salgótarján beintett a kormánynak

Elsőként fogadta el az országban Salgótarján önkormányzata azt a határozatot, amely arról szól, hogy a város tulajdonában levő cégeknél, intézményekben nem vezetik be a rabszolgatörvény szabályait. Az ellenzéki többségű városban a javaslatot úgy fogadták el, hogy a napirend tárgyalásában a kormánypárti képviselők nem vettek részt mondván, az önkormányzat a törvényt nem írhatja felül.

Salgótarján beintett a kormánynak

 

A szocialista vezetésű Salgótarján önkormányzata a baloldali frakció vezetőjének javaslatára tárgyalt csütörtökön arról, hogy a városi cégeknél megtiltják a 400 órás túlórát engedélyező jogszabály alkalmazását.


„Ez a törvény semmi másra nem jó, mint a magyar munkavállalók kizsigerelésére. Aki picit is ismeri a magyar viszonyokat, az tudja nagyon jól, hogy ez egy modernkori rabszolgaság bevezetését teszi lehetővé ebben az országban” – fogalmazott Molnár Károly, a Baloldali Frakció vezetője.

A Salgótarjánban ellenzékben levő Fidesz frakció tagjai nem vettek részt a tárgyaláson, így nem is szavaztak a javaslatról. A teremből nem mentek ki, de szavazógépeiket kikapcsolták. „A törvény felülvizsgálatát, megvétózását nem az önkormányzatnak a hatásköre eldönteni és nem gondoljuk, hogy politika szintre kellett volna emelni ezt a kérdést” – magyarázta Turcsány László, a Fidesz városi frakcióvezetője.

Az önkormányzat a teremben hivatalosan levő baloldali és jobbikos képviselők egyhangú szavazatával elfogadta a javaslatot és ez azt jelenti, hogy a város cégeinél nem vezethetnek be olyan munkarendet, mely lehetővé teszi a 400 óra túlóra elrendelését. Ugyanerről szavazott délután Szeged önkormányzata is, ahol a kormánypártiak ellenszavazata mellett szintén elfogadták a törvény használatának korlátozását a városi cégeknél. Közben a fővárosi közgyűlés szocialista, DK-s, jobbikos és LMP-s képviselői is hasonlóra kérik az önkormányzatot. A fővárosi cégeket érintő javaslatról januárban döntenek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink