Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-17 15:58:00

TASZ: nem jogszerű a képviselők szabad mozgását korlátozni a köztévében

A TASZ jogi munkatársa szerint nem jogszerű a képviselők szabad mozgásának korlátozása az MTVA-székházban. Az Amnesty International Magyarország igazgatója pedig arról beszélt, hogy „rendkívül abszurd”, hogy Hadházy Ákost és Szél Bernadettet eltávolították a köztévéből.

TASZ: nem jogszerű a képviselők szabad mozgását korlátozni a köztévében
"A képviselői igazolvány birtokában szabad a bejárás az állami működésű intézményekbe, ahol tájékozódhatnak, információt is kaphatnak a politikusok"

- magyarázta a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogi munkatársa az ATV Start műsorában. Bár Döbrentey Dániel nem látta az élő közvetítést, az MTVA székházából, azt leszögezte: az ellenzéki képviselők jogszerűen tartózkodnak az épületben, és általánosságban azt is elmondhatja: nem lenne jogszerű őket a szabad mozgásukban korlátozni.


Az új gyülekezési törvény óta a múlt heti események voltak a „legnagyobb szabású” tüntetések - vélekedett a TASZ jogi munkatársa, aki pozitívumként említette, hogy a rendőrség jól vezényelte le a tömeg MTVA-hoz való átvonulását. Mint ahogyan az is pozitív volt szerinte, hogy vasárnap csak egy alkalommal használt a rendőrség kényszerítő eszközt, vagyis könnygázt. Kiemelte: az első napok eseményei mellett sem lehet szó nélkül elmenni.

"Több alkalommal használt a rendőrség ugyanis úgy könnygázt, hogy nem előzte meg figyelmeztetés, holott a rendőrségi törvény szerint ezt kötelese"

- vélekedett Döbrentey, aki szerint ez szakmailag nem minden esetben volt indokolt.
A rendőrségnek még akkor is arányos fellépésre kell törekednie, ha például a rendőrsorfalat dobálják - magyarázta a szakember.

Arról is beszélt, hogy a könnygázzal az a probléma, hogy olyanokat is érinthet, akiknek tüntetése megőrzi a békés jelleget. Elsősorban arra kell törekedniük a rendőröknek a TASZ munkatársa szerint, hogy testi kényszert alkalmazzanak, és kiemeljék a rendbontókat a tömegből, nem arra, hogy az „egész tömeget büntessék”. Hozzátette: Donáth Anna kiemelése esetében is véleménye szerint indokolatlanul lépett fel a rendőrség. A tüntetésekről azonban úgy vélekedett, mindkét fél adaptív, a rendőrség is türelmesebb. Hozzátette: ami meglepő volt számára, azok az első tiltakozás eseményei, amelyek nem illeszkedtek „ebbe a tendenciába”.


Hadházyék ügye is a közigazgatási bíróságokra tartozna

Az ATV Start műsorában hétfő reggel élő adásban követhették a nézők a független képviselők kidobását az MTVA székházából, amit az Amnesty International Magyarország igazgatója is láthatott vendégként.  „Rendkívül abszurd ez a történet”, az intézkedés több sebből vérzik – reagálta Hadházy Ákos és Szél Bernadett kidobására Víg Dávid, aki szerint a történtek első ránézésre sem felelnek meg a jogszabályoknak, és mint mondta – a közigazgatási bíróságokhoz kötve –, panaszt tehetnek az érintettek, arról viszont a közigazgatási bíróságok fognak dönteni. Ezért sem mindegy Vig Dávid szerint, hogy ezek a bíróságok függetlenül működnek, vagy sem.


A 2020-tól életbe lépő közigazgatási bírósági rendszernél az igazgató kiemelte: két fontos ügycsoport van, az egyik alapvető emberi jogokat érint, mint a gyülekezési joggyakorlás, a rendőri panaszokkal és médiával kapcsolatos ügyek, mint ahogyan a választási ügyek is. Az üzleti élet fontos kérdéseinek egy része (közbeszerzéshez, építéshez, beruházáshoz kapcsolódó ügyek) is idetartozik majd – tette hozzá Vig. „Minden magyar számára húsbavágó lesz” ez a közigazgatási bírósági rendszer- vélekedett.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink