Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-13 06:32:00

Protokollszakértő: a kocsmában sem beszélnek úgy, mint a parlamentben

Elsírná magát a protokollszakértő azon, ami jelenleg folyik a parlamentben. Görög Ibolya szerint a szavak használatában van a fő probléma, ugyanis a kocsmában sem beszélnek úgy, mint a parlamentben. Kövér László házelnökről pedig úgy vélekedett, ő egy „elszabadult hadihajó”.

Hiába ülnek magas rangú, a választópolgárok által megválasztott tisztségviselők (képviselők) a parlamentben, gyakran olyan képsorok játszódnak le, mintha egy kocsmában lennének a T. Házban lévő politikusok. A nagy botrányt kiváltott, az ellenzék által csak rabszolgatörvénynek titulált módosítás pedig csak tovább korbácsolta a kedélyeket. A Start című műsorban a jelenséggel kapcsolatban – még a szerdai szavazás előtt - a protokollszakértő azt mondta: „A T. Ház nem azt jelenti, hogy azt halálosan tiszteljük, hanem az egy ilyen bevett metaformula”. Hozzátette: már Mikszáth Kálmán is politikai botrányokról írt karcolataiban. Görög Ibolya megjegyezte: annak örüljünk, hogy nem kell őket méltóságos úrnak és asszonynak hívni, az ugyanis rosszabb lenne.

 

Tettlegességig fajulhat?

A viselkedésük ugyanis se nem tisztelt, se nem méltóságos, a jelenleg eluralkodott stílus – emelte ki – nemhogy képviselőhöz, emberhez sem méltó. Az emberi együttélésnek és viselkedéskultúrának is az a lényege szerinte, hogy kapcsolatot teremtsenek az emberek, vagyis „ne üssenek, hanem beszéljenek”. A szakértő attól tart, hogy a „verbális verekedés” tettlegességig is fajulhat, mert „elszabadult a pokol”.

Görög Ibolya leszögezte: egy ellenzéki képviselőnek ugyanolyan joga van véleményének kifejezésére, mint egy kormánypárti társának. Tekintettel arra, hogy kisebbségben vannak, beleférnek olyan figyelemfelhívó gesztusok, mint a tábla, kitűző. Még a kiabálás is „helyénvaló” majd emlékeztet: az angol alsóházban is kiabálnak, bár egyik ismerőse a magyar parlamentre kitérve megjegyezte: „ez már a legalsó ház”.

Az utcán ezért ütnek

A protokollszakértő szerint a szavak megválasztásában van a „baj”, mert a parlamentben elhangzó szavak a kocsmákban sem hangzanak el, az utcán pedig – hasonlókért – megverik a másikat. A házelnök Kövér Lászlóról Görög úgy vélekedett, ő egy „elszabadult hadihajó”. Mindig elvadult verbális szövegei voltak a protokollszakértő szerint, aki úgy véli: a belső intelligenciától függ az, hogy ki milyen szavakat mond ki. Mint mondta, a házelnök a fegyelmezettségért felel, de csak azért, mert „zsigerből gyűlöli a baloldalt”, nincs joga ilyet mondani, mert emberekkel dolgozik. Emlékeztetett: amikor 2010-ben Orbán Viktor azt mondta, hogy a politikai korrektség nem érdekes, akkor érezte, hogy „óriási baj lesz”. Politikailag ugyanis ez készteti gondolkodásra a közszereplőket, hogy gondolkodjanak el a szavaik használatán. „Sírok” – ezt már arra a kérdésre felelte, hogyan hasonlítaná össze a mai parlamenti mércét azzal az idővel, amikor még ő maga is ott dolgozott. Mint mondta, akkor is voltak viták, de a tisztességet, becsületet megadták, és képviselőként tudtak viselkedni. 

atv.hu

További belföldi híreink