Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-12 15:37:00

Kövér utólagos pénzbírsággal sújtja az ellenzéket

Kövér László az Országgyűlés házszabálya szerint utólagos pénzbírsággal sújthatja a mai ülésen tiltakozó ellenzéki képviselőket, akik többek között beültek Orbán Viktor székébe, elfoglalták a pulpitust és volt, aki a miniszterelnök arcába fütyült síppal is. A hvg.hu a házelnököt meg is szólaltatta erről.

Az Országgyűlés Sajtóirodája úgy tájékoztatta munkatársunkat, hogy a fegyelmi intézkedésre alapot adó tevékenység megtörténésétől számított 15 napon belül össze kell hívni a Parlament házbizottságát és ott születik hivatalos döntés az ellenzéki képviselők tiszteletdíjáról.

Volt, aki azt mondta, hogy akár a parlamenti házszabályszegésen túlmenő tevékenységnek is minősülhet, ami történt az ülésteremben az ellenzéki képviselők részéről, de ennél nem ment tovább forrásunk és nem nevezte Btk.-tényállásnak a történteket.

A KDNP szóvivője, Nacsa Lőrinc azt nyilatkozta munkatársunknak: a kormányoldalon jogászok vizsgálják, hogy az ellenzék mai akciói miatt az ügyészséghez forduljanak-e. De ez még nem dőlt el- mondta a kereszténydemokrata politikus.

Szerettük volna megkérdezni Kövér Lászlót arról, hogy a TEK emberei milyen házszabályi rendelkezések, vagy törvényi rendelkezések alapján léphettek be az ülésterembe, illetve arról is, hogy törvényesek voltak-e a szavazások, hiszen a szavazókártya behelyezése nélkül is lehetett voksolni. Kérdéseinket elküldtük a parlament sajtóirodájának, még nem kaptunk választ.

A hvg.hu munkatársának sikerült megkérdeznie az ülés után Kövér László házelnököt, aki azt mondta: „A házszabály és az országgyűlési törvény alapján sajnos nincs több eszköz a kezemben, mint a tiszteletdíj megvonása” – mondta a hvg.hu-nak a lehetséges szankciókról az ülésről távozó Kövér László, de a házelnök hozzátette: meglátása szerint is büntetőjogi kategóriába eshet a szerdai ülésteremi atrocitások némelyike.

A felvetésre, amely szerint a Büntető törvénykönyvben nincs olyan paragrafus, hogy a miniszterelnök megakadályozása a szavazat leadásában, vagy a házelnök akadályozása a pulpitusra jutásban, Kövér László epésen úgy fogalmazott: mi de  hülye mellé nem lehet Btk.- tényállást rendelni, de vannak olyan pontok a törvényben, amelyek értelmezését szerinte igenis ki lehet terjeszteni, alkalmazni a történtekre.

További belföldi híreink