Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-11 21:30:00

Népszavazást kezdeményez a Jobbik a rabszolgatörvényről

Palkovics László szerint akaratuk ellenére nem rendelhetik be a dolgozókat a cégek. Éppen ellenkezőleg, túlóráztatni csak önkéntes alapon lehet. Az ellenzék azonban minden parlamenten belüli és kívüli törvényes eszközzel próbálja megakadályozni az általa rabszolgatörvénynek nevezett javaslat elfogadását. A Jobbik népszavazást kezdeményez a kérdésben.

A munkaerő szervezéssel és kölcsönzéssel kapcsolatos törvény, az ellenzék által rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály módosítását az Egyenes beszéd hétfői adásában vette védelmébe az innovációs és technológiai miniszter.

-Aki öt napja fönn áll egy építkezés tetején, az a hatodik napon ugyanúgy tud dolgozni? Rónai Egon ezen kérdésére úgy reagált: "Nézze, hogy ha nem, akkor nem kell neki dolgozni, mert nem fogják ezt rákényszeríteni, ha ő egyébként többet akar keresni és ezt vállalja, egyébként mondjuk lojális a cég irányába, akkor ez az döntése. A munkaadónak pedig azt kell elfogadni, hogy nem vállalja a munkavállaló.”


Az Országgyűlés szocialista alelnöke szerint nincs igaza a kormánynak. Hiller István azt mondta: „Nem kell ezt túlságosan bonyolultra fogni. Arra akarják kényszeríteni a magyarországi munkavállalókat, hogy többletmunkát vállaljanak, egy esetleges későbbi, három évvel későbbi majdani kifizetés reményében. Kérem szépen, ezt épeszű ember nem fogadhatja el.”

A Jobbik a végsőkig is kész elmenni, ha a parlament szerdán megszavazza a törvénycsomagot. Z. Kárpát Dániel hozzátette: „Hogyha az Alkotmánybíróság a jogszabályokon alapuló döntést hoz, akkor ezt az őrületet ott is meg lehet állítani, illetve a köztársasági elnök palotájánál is meg lehet állítani, hiszen épeszű ember nem adhatja a nevét ahhoz, hogy magyar munkavállalók élete vesszen el egy hibás törvénykezés és külföldi gazdasági érdekek kiszolgálása miatt.”

A DK viszont nem fogja arra kérni az államfőt, hogy ne írja alá a törvényjavaslatot. Gréczy Zsolt azt mondta: "Áder Jánost nem tekinti a Demokratikus Koalíció köztársasági elnöknek, az Alkotmánybírósághoz sem fordulunk, mert ha Alkotmánybíróssághoz fordulnánk, az olyan lenne, mondjuk egy ilyen törvény ügyében, mintha Orbán Viktorhoz fordulnánk."

Az LMP minden parlamenten belüli és kívüli törvényes eszközt kihasznál, hogy megakadályozza a törvény hatályba lépését. Keresztes László Lóránt azt mondta: „Most valóban szükség van arra, hogy mindenki érezze a tétet, és szükség van arra, hogy látva azt, hogy ennek milyen negatív hatásai lesznek, mindenki megmozduljon és a maga lehetőségeinek megfelelően tegye meg, amit meg tud tenni annak érdekében, hogy ez a bizonyos törvény ne kerüljön elfogadásra.”

Az Országgyűlés szerdán, várhatóan a déli órákban szavaz a Munka törvénykönyve túlórákra vonatkozó szabályainak változtatásáról.

atv.hu

További belföldi híreink