Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-12 05:10:00

Taxisblokád méretű országos tüntetésre készülnek

A Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint álságos a rabszolgatörvényként elhíresült javaslat, ugyanis a 400 óra elképesztő mennyiségű munkát jelent.

Szerdán dönt a parlament az úgynevezett "rabszolgatörvényről", miszerint a munkaadók 400 óra túlórára kötelezhetik a dolgozóikat, ráadásul, csak 3 év múlva kellene elszámolniuk. A szakszervezetek félpályás útlezárásokkal demonstrálnak országszerte.
 
László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke elmondta az ATV Start műsorában, hogy folyamatban vannak az engedélykérések az útlezárásokra, de ha nem kapnak rá engedélyt, akkor polgári engedetlenséghez kell folyamodniuk.
 
A Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke közölte: a törvény ereje, és értéke megkérdőjeleződik ilyen esetben, amikor a dolgozók életét befolyásoló törvényeket ilyen cinikusan és embertelenül hozzák meg, így a munkavállalók joggal gondolják, hogy bizonyos törvényeket ők se tartsanak be.
 

„Ha nincs más választásunk, akkor akár megbéníthatják az országot, mint anno a taxisblokád esetében”

- folytatta a szakszervezeti elnök. Hozzátette: nem a szakszervezeti vezetők akarata ez, hanem a munkavállalók, a hétköznapi polgárok akarata fog megvalósulni.
 
Felmérik, a munkahelyeken mit szeretnének a dolgozók, ezt teszik a bértárgyalások és a kollektív szerződés esetében is – közölte László. Kérdőívezéssel, vagy más egyéb módon "megszondázzák" a munkavállalókat, hogy az ő akaratuk érvényesüljön. László megjegyezte: elvégre a szakszervezetet a tagság választotta, és az ő akaratukat kell képviselni, jelentette ki.
 
László úgy véli, politikai szájtépés, hogy a Fidesz szerint több munkahelyet teremtettek, mint a korábbi kormány. A kormánypárt szerint azok a baloldali erők, melyek most a szakszervezetek mellé, mögé állnak, csak elvettek a dolgozóktól korábban.
 
A szakszervezeti elnök úgy gondolja, a kormánynak el kellene menni a szakszervezeti székházba, és meg kellene hallgatni őket, akkor el fogják nekik magyarázni, mi a valós helyzet, de eddig még nem mentek el hozzájuk, és eszük ágában sincs, hogy kimenjenek az emberek közé és megkérdezzék, mit akarnak.
 
A Szakszervezeti Szövetség elnöke elmondta, hogy miután megtudták, mire készül a kormány, ki is fejezték a véleményüket, majd megkereste őket Kósa Lajos, elkezdődött valamiféle párbeszéd, aminek semmi háttere nem volt, csak időhúzás volt az egész, érdemi egyeztetés egyáltalán nem történt - magyarázta. Mint mondta, a probléma az, hogy az ilyen döntések előtt szakmai egyeztetésre lenne szükség, ami nem történik meg, közölte.
 
Ha szerdán átmenne a törvényjavaslat a parlamenten, akkor azonnal egyeztetnek a dolgozókkal arról, mekkora a realitása egy országos demonstrációnak, lezárásoknak, utána jönnek a gyakorlati lépések - tájékoztatott. Elmondása szerint nagyjából már felmérték a lehetőségeket, és nagyon sokan jelentkeztek, hogy el akarják kezdeni már a megmozdulásokat, de a szakszervezetek még reménykednek abban, hogy van elég bölcsesség a Tisztelt Házban. Kijelentette:

mindig hajlandóak a szakmai tárgyalásokra, és szívesen elmondják az érveiket.  
 


A legnagyobb bajuk ezzel a törvényjavaslattal, hogy álságos. A 400 óra túlóra elképesztő mennyiségű munkát jelent - fogalmazott. Példaként hozta Lengyelországot, ahol 416 óra a túlóra, de sokkal több a nemzeti ünnepük, és összességében a lengyel munkások sokkal kevesebbet dolgoznak, mint a magyarok – mondta László. A szakszervezeti elnök szerint Európában a magyarok dolgoznak a legtöbbet, és a legkevesebb bérért, még a V4-eknél is.
 
Nem abba kell belehajszolni az embereket, hogy még többet dolgozzanak, hogy el tudják tartani a családjukat, hanem azt kell elérni, hogy 8 órás munkával is megtehessék azt - hangsúlyozta László Zoltán.

 

 atv.hu

További belföldi híreink